Trčenje

Za povzročitelja tragične nesreče pogojna sodba

Gabrijel Toplak
29. 10. 2018, 20.45
Deli članek:

Madžar se je odpovedal pritožbi, zato je sodba že pravnomočna.

Sobotainfo
Nesreča se je zgodila 1. julija 2016 na pomurski avtocesti med Mursko Soboto in Lendavo, pri odcepu Dolga vas.

Lajoša Oroszija, ki je na pomurski avtocesti kot voznik povzročil prometno nesrečo s smrtnim izidom, je murskosoboško okrajno sodišče obsodilo na pogojno kazen. Obdolženi se je pogodil s tožilstvom, ki mu je očitalo povzročitev prometne nesreče iz malomarnosti.

KRIVDA NI ZGOLJ NJEGOVA

Oroszi je na sodišču priznal povzročitev nesreče, a poudaril, da ne bi prišlo do trčenja, če bi dedek pokojne gledal, kje vozi. »Zagotovo bi tudi lahko pravočasno zaustavil svoje osebno vozilo in do trčenja ne bi prišlo,« je zatrjeval in omenil mnenje izvedenca prometne stroke, da bi lahko preprečili najhujše, če bi bila deklica pravilno pripeta v ustreznem otroškem sedežu.

Sobotainfo
Sodišče mu je izreklo pogojno kazen in prepoved vožnje vozil z vozniškim dovoljenjem B-kategorije na območju Slovenije.

Tožilka Janja Rogan je pri obtoženem, kot je dejala v sklepni besedi, upoštevala tovrstna dejstva, njegovo priznanje, starost in nekaznovanost, zato je zanj predlagala milejšo sankcijo. Sodišče je Oroszija obsodilo na eno leto pogojne zaporne kazni, poleg tega pa mu je izreklo še prepoved vožnje vozil z vozniškim dovoljenjem B-kategorije na območju Slovenije. Madžar se je odpovedal pritožbi, s čimer je sodba že postala pravnomočna.

STAL PRED SMERNO TABLO

Upokojeni 68-letni poklicni voznik, ki prejema le okoli 300 evrov pokojnine, je 1. julija 2016 na pomurski avtocesti med Mursko Soboto in Lendavo, pri odcepu Dolga vas, povzročil prometno nesrečo, v kateri je umrla štiriletna Daria Elena Dobra iz Romunije. Po opravljenem ogledu in zbranih obvestilih so policisti namreč ugotovili, da je povzročitelj v kombiniranem vozilu madžarskih registrskih številk stal pred smerno tablo in gledal, kje mora zaviti z avtoceste, ko je v njegov zadnji levi del kombija s prednjim desnim delom vozila trčil voznik osebnega avtomobila romunskih registrskih številk. V osebnem vozilu so tri osebe utrpele telesne poškodbe in bile odpeljane v murskosoboško bolnišnico. Hudo poškodovano deklico so s helikopterjem prepeljali v UKC Ljubljana, kjer je tri dni pozneje podlegla poškodbam.