Avstrijska Koroška

FOTO: Stoletne vode so jih odrezale od sveta, najhuje pa je mimo

G.G.
30. 10. 2018, 08.05
Posodobljeno: 30. 10. 2018, 08.38
Deli članek:

Na avstrijskem Koroškem in na vzhodu Tirolske so preživeli naporno noč.

Bezirksfeuerwehrkommando Hermagor
Zalite ulice v naselju Rattendorf v Šmohorju (Hermagor).

Močan veter in naraščujoči vodotoki niso pustili spati, gasilci so imeli polne roke dela, prebivalci ob potokih in rekah pa so jim pomagali. Na pomoč je priskočila tudi vojska. S skupnimi močmi so preprečili grozečo katastrofo, poroča Kleinezeitung. Da je okoli 10.000 prebivalcev ostalo brez elektrike, niti ni (bila) največja težava.

Tako rekoč od sveta je še vedno odrezana Lesna dolina (Lesachtal,) na zgornjem Avstrijskem Koroškem. Zemeljski plazovi in poplavljene ceste so gasilcem preprečili, da bi se ponoči prebili do vasi na tem območju.

Ob močnem deževju je pihal tudi močan veter. Sunki so na območju Celovca, Velikovca in Beljaka presegali hitrost 100 kilometrov na uro.

O morebitnih žrtvah ali pogrešanih zaenkrat ne poročajo, omenimo le, da je v Vrbi na Koroškem drevo padlo na policijski avto, pri čemer sta jo 25-letna policistka in njen 58-letni kolega odnesla z lažjimi poškodbami.

V Italiji od nedelje že devet smrtnih žrtev

Vremensko burno je bilo tudi v Italiji. Južno od Rima in Neaplja so v ponedeljek umrle najmanj štiri osebe, ko je na njih padlo drevo. V bližini ligurijskega pristanišča Savona je zaradi odtrganega dela fasade življenje izgubila 88-letnica, v pokrajini Belluno na severu države pa moški. Med smrtnimi žrtvami je tudi gasilec, ki ga je na Južnem Tirolskem zadelo padajoče drevo. V bližini kraja Katanzaro na jugu države pogrešajo moškega. Že v nedeljo je v Italiji v neurjih umrlo pet ljudi.

Najhujša opozorila v Italiji danes veljajo še za Ligurijo, Lombardijo, Furlanijo-Julijsko krajino in Benetke.