Lovke

Previdnost velja: Nemci bi mastno služili s slovenskimi podjetniki

T.L.
24. 10. 2018, 11.55
Posodobljeno: 24. 10. 2018, 12.08
Deli članek:

Neumorno in znova in znova na naslove slovenskih podjetnikov prihaja pošta, ki jih lahko drago stane.

Profimedia
Podjetnike lovijo "po spletu" in preko "klasične" pošte.

Za podjetnike je očitno znova napočil "ta čas": čas, ko na njihove naslove prihaja pošta EBN - European Business Number. Slišati je zveneče, pa ni tako. Če podpišete in odpošljete pismo, v katerem vas pozivajo, da posredujete manjkajoče poslovne podatke, ne boste z vpisom v evropsko bazo podatkov poslovnih subjektov razširili poslovne mreže in z novimi priložnostmi zaslužili mastnih denarcev, ampak boste v nevarnosti, da sami plačate mastne denarce.  

facebook
Ne nasedajte pozivu v pismu.

Že vrsto let in neumorno podjetje, ki ima glede na zapisano sedež v nemškem Hamburgu, njegova direktorica pa je gospa, ki sliši na ime Daniela Kunst, na naslove slovenskih podjetnikov pošilja pisma, v katerih jih vabijo k vpisu v poslovne imenike. Šele v majhnem tisku pa se izkaže, da bo to "podjetnost" treba tudi mastno plačati: znesek, ki ga EBN tokrat pričakuje od podpisnikov, znaša 771 evrov. 

Če boste sledili navodilom v pismu, kjer je na prvi strani z opaznimi črkami zapisano, da je vpis brezplačen, dopisali davčno številko in ga odposlali, bo kaj kmalu na vas naslov priromal še račun z zajetnim zneskom. Če bo podjetnik račun ignoriral, pa ga ne bo pošiljatelj, saj so v EBN zelo vztrajni z izterjavo in v primerih neplačila grozijo tudi s sodnimi postopki. Za vpisom v register ne "stoji" kakršna koli evropska ustanova, ampak nemško društvo DAD (Deutscher Adressdienst) GmbH. Na spletni strani je v Hamburgu delujoči odvetnik Seeholzer sicer zapisal, da stranke, ki jih je sam zastopal, doslej DAD niso še nič plačale. Vseeno pa ne smemo pozabiti stroškov odvetnika in kupa nevšečnosti, v katere se podpisnik po nepotrebnem zaplete.