Celje

V ponovljenem sojenju so dimnikarja oprostili očitkov

Gabrijel Toplak
8. 10. 2018, 20.40
Deli članek:

Dokazni postopek naj bi dokazal, da peč ni bila ustrezno servisirana.

Mediaspeed
Aleksander Županek

Če je celjsko sodišče pred tremi leti dimnikarja Štefana Ruisa in direktorja dimnikarskega podjetja Aleksandra Županka, sicer njegovega nadrejenega, obsodilo na pogojni zaporni kazni zaradi očitkov povzročitve splošne nevarnosti, povezanih z zastrupitvijo tričlanske družine v Celju, ju je tokrat v ponovljenem sojenju oprostilo.

TOŽILSTVO SE BO PRITOŽILO

Kot je pojasnil sodnik Zoran Lenovšek, je sodišče izreklo oprostilno sodbo, ker je dokazni postopek dokazal, da peč ni bila ustrezno servisirana, zaradi novih plastičnih oken pa je bilo slabo prezračevanje, saj stanovanja v decembru tudi niso prezračevali. Še napa je bila priključena na isto napeljavo kot plinska peč, medtem ko je dimnik zaradi vremena takrat slabo vlekel, ob tem pa tudi dimovod ni bil v celoti nataknjen na odprtino cevi, ampak ga je verjetno kdo zamaknil med čiščenjem. Tožilstvo, ki je že napovedalo pritožbo, je v zaključni besedi vztrajalo pri svojih očitkih in (znova) predlagalo pogojno kazen za oba obdolženca, in sicer 15 mesecev za Ruisa ter 12 mesecev za Županka s preizkusno dobo dveh let.

ISKANJE VZROČNE POVEZAVE

V stanovanju v Malgajevi 2 v Celju, spomnimo, so se 10. decembra 2009 zaradi povečane koncentracije ogljikovega monoksida zastrupili Rok in Jerneja Volfand ter njuna hčerka Hana. Rok je zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom padel v komo ter zaradi možganske otekline ostal invalid. Tožilstvo pripisuje odgovornost Ruisu in Županku, ki ju je obtožilo povzročitve splošne nevarnosti. Višje sodišče je zadevo vrnilo v novo odločanje na prvo stopnjo in obenem želelo izvedeti vzročno povezavo med delovanjem kurilne naprave v kopalnici in namestitvijo nape v kuhinji nad štedilnikom po letnem pregledu kurilne naprave. Napeljali so jo namreč v dimnik, na katerega je bila priključena plinska peč. Dimnikar je v svojem zagovoru trdil, da je lastnika opozoril, da mora menjati ali vsaj servisirati plinsko peč, a lastnik to zanika.