Kritika

VIDEO: Darko Klemen: Za svojega in druge otroke se bom boril kot lev!

P.K.
8. 10. 2018, 20.01
Posodobljeno: 8. 10. 2018, 21.21
Deli članek:

Ker od blizu vidi, kakšno je stanje na otroški kirurgiji, se je odločil odzvati in poskušati spodbuditi pozitivne premike.

osebni arhiv
Naš sogovornik Darko Klemen si želi, da bi zdravstveni sistem pacientom služil dobro.

Negativna izkušnja družine Darka Klemna, zmagovalca šova MasterChef Slovenije leta 2016, z ljubljanskim kliničnim centrom ga je pripeljala do tega, da je v videu, ki ga je objavil na družbenem omrežju, razkril, kaj se dogaja za stenami te največje zdravstvene ustanove pri nas. Klemnova hčerkica je srčna bolnica in zanjo so nedavno predvideli pregled – ultrazvok srca. A družina je na otroški kardiologiji, ki deluje v okviru Pediatrične klinike, doživela hudo razočaranje.

Odslovljeni

»Ko je po pol leta čakanja najina hčerka le prišla na vrsto za ultrazvok srca, so jo v kliničnem centru v Ljubljani odslovili in pregled celo prestavili. Niso znali povedati, ne kdaj ne kateri kardiolog bo otroka obravnaval,« je povedal Klemen, kulinarični mojster. »In potem postane človek živčen, tako kot sem jaz zdaj. Najraje bi jim na bučo stopil. Pa ne le zaradi hčerke, ampak zaradi vseh otrok in staršev,« je v videu slikovito orisal svoj gnev na račun dogodkov na otroški kardiologiji, ki da so samo vrh ledene gore. Zaveda se namreč, da zadeva na splošno »šepa«. »Ne grajam zdravnikov, niti sester – ti so čudoviti, ampak kritiziram sistem,« je poudaril.

Ni bil nujen

BoBo
UKC Ljubljana je pokritiziral tudi upokojeni kardiolog, dr. Andrej Robida.

UKC je na račun njegovih besed dolgo molčal, potem pa se je nekaterim medijem le oglasil s svojim odzivom, v katerem je najprej pojasnil, kako deluje ambulanta za preglede otrok – kdaj in kolikokrat potekajo pregledi. Pravijo, da se je zaradi spremenjene organizacije dela podaljšal čas posameznega pregleda, vendar da so ti ukrepi do bolnika prijaznejši, dolgoročno pa naj bi to pomenilo večjo učinkovitost ambulantnega dela in manj čakanja nenujnih pacientov na pregled. Obenem so povedali, da se zaradi tega nekateri pregledi prestavljajo, vključno s pregledom Klemnove hčerke, »vendar izključno nenujni pregledi«. Poudarili so, da so pregled njegove hčerke lahko prestavili, ker da ne gre »za nujni kardiološki pregled«.

UKC Ljubljana je tudi zatrdil, da so družino pravočasno pisno obvestili o zamenjavi datuma, vendar je mamica z deklico vseeno prišla na ultrazvok. Pravijo, da razumejo skrb staršev in se nadejajo, da »so tovrstne objave na socialnih omrežjih posledica čustvenih reakcij staršev«, a so po njihovem mnenju enostranske in ne prikazujejo realne slike dogajanja.

Kardiolog ga je podprl

Vendar je več kot očitno, da težav te največje zdravstvene ustanove pri nas ne zaznava samo javnost, marveč celo zdravniki sami. Stališče oziroma kritiko UKC Ljubljana Darka Klemna je podprl tudi upokojeni kardiolog Andrej Robida, dr. med., specialist pediatrične kardiologije, ki je tudi izredni profesor pediatrije in javnega zdravja. »V vašem videu, ki ste ga pripravili v upravičeni jezi in tudi povedali, zakaj ste govorili, kot ste, je zajeta bistvena resnica o UKC,« je Robida poudaril na začetku svojega pisma, ki ga je poslal prizadetemu staršu na srcu bolne deklice.

»Vlada je ustanovila Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni decembra lani. Od takrat dalje je inštitut na papirju. Administrativna plat je urejena in ima tudi dovoljenje za delo. Kljub podpisanim zavezam o prenosu dejavnosti z UKC Ljubljana – ta je trenutno v razsulu – na nov inštitut je začel klinični center kampanjo proti inštitutu z zavajanjem (lažmi) javnosti, vseh zaposlenih, sindikatov, slovenskega zdravniškega društva in zbornice. Gospodje z ljubljanskega UKC ne govorijo o tem, kaj bi bilo dobro za otroke in njihove starše, pač pa pravijo in zapišejo, da je na prvem mestu klinični center, nato zdravniška stroka, potem zaposleni – in ne boste verjeli, šele na četrtem mestu ste (smo) pacienti,« so Robidove besede.

Slaba prognoza

»Če se bo vlada odločila, da vse skupaj prepusti kliničnemu centru ali poskuša inštitut integrirati v UKC Ljubljana pod njihovim vodstvom, se vsem otrokom s srčno boleznijo slabo piše. Starši morate imeti na to odločitev velik vpliv, saj gre za vaše otroke in za vse otroke, ki se še bodo rodili s prirojeno srčno napako,« izpostavlja dr. Robida. Ob koncu svojega pisma dodaja, da UKC Ljubljana v 12 letih ni uspelo stvari urediti po mednarodnih standardih. »Kako naj rešitev poiščejo tisti, ki so stvar do konca zavozili? Trenutno nimajo niti enega otroškega kardiologa in drugih strokovnjakov, ki so vešči zdravljenja otrok s srčnimi boleznimi,« za konec dodaja skrb vzbujajoče dejstvo.