Proračun

Premier Šarec o "precej neizprosnih" številkah

G.G./STA
8. 10. 2018, 20.50
Posodobljeno: 8. 10. 2018, 21.11
Deli članek:

Koalicijske partnerice so se seznanile s proračunskim stanjem.

Bobo
Marjan Šarec je za celovito prestrukturiranje davčne politike.

"Imeli smo prvo srečanje koalicijskega vrha. Seznanili smo se s proračunskim stanjem, pogledali smo obstoječe razmere in se pogovorili, kako bomo delovali v bodoče," je po današnjem koalicijskem vrhu dejal premier Marjan Šarec.

Evropski komisiji bodo tako do 15. oktobra poslali predlog proračuna 2019 v sedanji obliki. Glede rebalansa pa je povedal, da bo treba spoštovati fiskalno pravilo, torej je "manevrski prostor, kakršen je".

O številkah Šarec ni govoril, izpostavil je odprta vprašanja, kot so pogajanja s sindikati javnega sektorja, sprostitev varčevalnih ukrepov s prihodnjim letom. "Številke so lahko precej neizprosne in v tem okviru se bo treba gibati," je dodal.

Levica vključana v pripravo proračuna

Ob vprašanju, ali pričakuje podporo Levice, je Šarec med drugim zatrdil, da LMŠ in Levica komunicirata ves čas ter se poslanski skupini tudi sestajata.

V protokolu o sodelovanju, ki sta ga Levica in vladni peterček le parafirala, ne pa tudi podpisala, je namreč poseben člen, po katerem mora biti Levica vključena v pripravo proračuna že od začetka.