Neverjetno

Slovenski vojski grozi kolaps, vojak plačan le malo bolje kot čistilka

Mihael Korsika
8. 10. 2018, 19.30
Posodobljeno: 8. 10. 2018, 20.12
Deli članek:

Osnovna bruto plača slovenskega vojaka s četrto stopnjo izobrazbe je 1003 evre oziroma 700 evrov neto, medtem ko bruto osnovni dohodek vojaka v Nemčiji in Irski presega 1900 evrov bruto, na Poljskem ne doseže niti 600 evrov.

STA
Najnižja bruto plača slovenskega vojaka znaša 1003 evre.

Zaradi vse večjega nezadovoljstva s plačami in posledično odhodov iz slovenskih oboroženih sil je načelnik generalštaba Slovenske vojske (SV) Alen Geder junija podpisal ukaz, s katerim so vojaki zaradi povečanega obsega dela in obremenitev postali upravičeni do 19-odstotnega dodatka k plači. Po navedbah sindikata je načelnikov ukaz odliv iz vojske zaustavil oziroma vsaj omilil.

Pred kolapsom

Od števila formacijskih dolžnosti 10.000 pripadnikov SV je s pripadniki popolnjenih 7500 mest, kar je 25 odstotkov manj od določenega števila pripadnikov, opozarja Sindikat vojakov Slovenije. Kljub vsem navedenim dejstvom je danes že nekdanja obrambna ministrica, ki je po oblikovanju nove vlade prevzela ministrstvo za pravosodje, v zadnjih dneh svojega mandata na obrambnem ministrstvu odredila notranjo revizijo ukrepa.

Notranja revizorka ministrstva je namreč ugotovila, da je bilo do povišanja plače upravičenih preveč vojakov, in na sestanku z novim obrambnim ministrom Karlom Erjavcem so se dogovorili, da bo Geder ukaz o povišanju dopolnil ter v njem ponovno določil, kdo vse je upravičen do dodatka.

»Vse akterje, ki želijo spremembo ukaza načelnika generalštaba, pozivamo, naj spoštujejo odločitev načelnika generalštaba, ki mora delovati v izrednih razmerah ob pomanjkanju 2500 vojakov ob nespremenjenih nalogah, in naj dopustijo plačilo pripadnikom SV, ki si ga nedvomno zaslužijo,« poudarjajo v sindikatu. Ob tem pozivajo načelnika, naj pri svoji odločitvi vztraja. »Opozarjamo, da lahko Slovenska vojska v primeru sprememb predmetnega ukaza doživi 'kolaps', saj se bodo odnosi med pripadniki poslabšali in odliv kadra bo še večji kot pred izdajo ukaza,« so še zapisali.

Novice Svet24
Plače vojakov po Evropi.

Slovenski vojak na vrhu

Primerjava plač vojakov s sedmimi evropskimi državami kaže, da vojaki v tej kategoriji pričakovano največ zaslužijo v Nemčiji (1920 evrov bruto) in na Irskem (1912), sledijo Velika Britanija (1451), Slovenija (1003), Hrvaška (700), Madžarska (615), Poljska (580) in Srbija (328).

Najbolj presenetljiv je morda podatek, da imajo v tej družbi slovenski vojaki najugodnejše razmerje med osnovno plačo in povprečno bruto plačo v državi, saj dosegajo dobrih 60 odstotkov, medtem ko imajo največjo razliko v Veliki Britaniji in Nemčiji, kjer ta znaša 47 oziroma 50 odstotkov. Hrvaška se je v tej kategoriji znašla takoj za Slovenijo, razlika znaša slabih 60 odstotkov, nato sledijo Irska (59 odstotkov), Madžarska (odstotek manj), Srbija (26 odstotkov) in Poljska (51 odstotkov).

Glede na primerjavo lahko zaključimo, da vojaki po Evropi kljub napornemu usposabljanju in terenskemu delu niso primerno plačani za svoje delo, saj marsikateri zasluži le malenkost več kot na primer čistilka. Naj spomnimo, da minimalna plača v Sloveniji trenutno znaša 824 evrov bruto.

Zveza Nato nas sicer vseskozi opozarja, da vojski namenjamo premalo sredstev, a jih ne skrbijo premalo plačani vojaki, temveč to, da kupujemo premalo vojaške opreme. Ker še vsaj desetletje, če ne več, vojaška oprema ne bo delovala avtonomno brez vojaka, se lahko zgodi, da bo ta uporabna le za kakšno razstavo, saj ne bo na voljo dovolj ljudi, ki bi z njo upravljali.