Uspeh

Mateja je sporočila: »Moj tumor je izginil!«

P.K.
5. 10. 2018, 06.56
Posodobljeno: 5. 10. 2018, 07.34
Deli članek:

Minuli teden smo poročali o Slovenki, živeči v Mehiki, ki so ji odkrili tumor na možganih, zaradi katerega je oslepela. Na srečo so našli način, kako jo pozdraviti.

YouTube
Mateja svoje popotovanje k zdravju tudi snema in ga objavlja na Youtube-u.

Pred sedmimi leti je Mateja Pineda iz Prevoj pri Šentvidu, ki sicer že nekaj let živi v Mehiki; tam si je tudi ustvarila družino, izvedela, da ima raka na možganih. Ta ji je poškodoval vidno središče, tako da je oslepela.

Mateja nam je povedala, da je bil to zanjo zelo hud udarec, da se je težko soočila z dejstvom, da ne bo več videla, a je z neverjetnim optimizmom in voljo sprejela stanje in zdaj živi karseda običajno življenje. »Tudi kuham še vedno, celo bolje kot prej,« nam je dejala z nasmehom na obrazu.

Drag postopek

Toda tumor, čeprav je benigen, je treba odstraniti, saj ta raste, in prognoza, če se z njim ne stori nič, ni dobra. Mateji so možganskega raka pred leti že poskušali operirati, vendar je na tako težko dostopnem mestu, da ji ga niso mogli izrezati, saj je bilo preveč tvegano. Na srečo je pozneje izvedela, da obstaja obsevanje, imenovano gama knife, ki z žarki »napade« tumorsko tkivo. »Rezultati takega obsevanja so, kot kaže praksa, izjemni,« nam je povedala, zato se je odločila, da ga preizkusi. Težava je le v tem, da je obsevanje, ki ga je sicer že opravila prejšnji teden, samoplačniško in bo zanj morala odšteti okrog 25.000 evrov.

YouTube
Tako se je Slovenka v Mehiki pripravljala na pomemben poseg.

Kako pomagati

Slovence je zato zaprosila za pomoč. Obsevanje bo plačevala po obrokih, zato zdaj prek priljubljenega spletnega plačilnega sistema Paypal zbira donacije dobrosrčnih ljudi. Če bi ji radi pomagali, lahko svojo finančno donacijo nakažete prek Paypala na yanaferry74@gmail.com.

Obsevanje je, kot rečeno, Mateja prejšnji teden že izvedla in rezultati so osupljivi. »Sporočam, da je Mateja pogumno in uspešno prestala poseg. Tumor je z žarčenjem uničen v 98 odstotkih, ostanek bo sčasoma odmrl. Očesnih živcev se žal ni dalo rešiti, ker je bil tumor prepleten z njimi. Tvorba je bila sicer velika kot limeta in bil je skrajni čas za tak poseg. Počuti se izvrstno. Seveda se vsem zahvaljuje za vse dobre misli, donacije in držanje pesti,« je vesele novice prek družbenega omrežja sporočila njena prijateljica Alenka Kralj.