V stiski

Mateja o kruti diagnozi: Grozljivo težko je bilo sprejeti slepoto

P.K.
27. 9. 2018, 12.42
Posodobljeno: 27. 9. 2018, 15.03
Deli članek:

Pred sedmimi leti se je morala naša sogovornica soočiti s kruto diagnozo. Odkrili so ji tumor v možganih, ki je benigen, zaradi česar je oslepela.

Osebni arhiv
Mateja Pineda je Slovenka, ki si je družino ustvarila v Mehiki. Tam se tudi zdravi.

dreamstime
Zdravniki so ji sporočili žalostno novico – ima tumor, ki raste.

Človek težko doume položaj, v kateri je pristala ta mlada ženska. A način, na katerega se z vsem spoprijema, je nadvse navdihujoč, poln poguma in upanja. 

Spoznajte Matejo Pineda iz Prevoj pri Šentvidu, ki je pred 10 leti odšla v svet in zaživela na drugi strani oceana. »Leta 2007 sem odpotovala v Mehiko na obisk k prijatelju. Ta dežela me je izjemno prevzela. Njihova miselnost mi je zelo blizu – to, kako dojemajo družino, kako si pomagajo, se družijo. Želela sem si tega v svojem življenju,« je povedala Mateja.

Preselila se je

Nemudoma se je odločila, da bom tam poskušala zaživeti. Najprej si je našla službo kot učiteljica angleščine, nato je sledila selitev, kmalu pa še srečanje s Fernandom, ki je poučeval na isti šoli kot ona in je pozneje postal njen mož. Paru se je nekaj let pozneje rodila hčerka Nina Karina.

V družinsko spokojnost pa je grobo zarezala bolezen. »Pred sedmimi leti se mi je začel spreminjati vid, zato sem opravila nekaj pregledov. Specialist nevrološke stroke mi je razkril, da imam benigni tumor, ki je poškodoval center za vid. Ta se mi je do leta 2014 tako poslabšal, da sem oslepela.«

Ostala polna življenja

Mateja Pineda prizna, da je bil to zelo hud udarec: »Grozno je bilo. Težko je sprejeti slepoto. Vedno sem bila aktivna. Nisem hotela biti žrtev tega.« To jo je očitno navdalo s tako silo, da je položaj karseda obarvala pozitivno.

Tumor so sicer Mateji poskušali operirati, vendar je na tako občutljivem mestu, da njegova odstranite ni mogoča. Naknadno je izvedela, da obstaja obsevanje, imenovano »gama knife«, ki bo z žarki »napadlo« tumorsko tkivo. Rezultati so izjemni, zato se je odločila, da ga preizkusi. Težava je le v tem, da je to obsevanje samoplačniško in bo zanj morala odšteti okrog 25.000 evrov.

Osebni arhiv
Alenko Kralj objemata Mateja in njen mož Fernando. So dobri prijatelji.

Stojijo ji ob strani

Po dolgem premisleku, ker pač te vsote sama oziroma z bližnjimi ne more zagotoviti, se je odločila, da prosi za pomoč svoje rojake v Sloveniji. Za koordinacijo akcije zbiranja pri nas skrbi njena dobra prijateljica Alenka Kralj. »Mateja, ta srčna, topla in pogumna oseba, ki ji življenje ni prizanašalo že od mladosti, si zasluži našo pomoč. Vem, da je zdaj, ko Slovenijo pretresajo humanitarni škandali, Slovence, ki se jim je zaupljivost na tem področju močno znižala, težko prositi za denar, vendar jamčim, da bo ta šel v prave roke in za pravi namen,« je izjavila Kraljeva.

Kako pomagati

Donacije lahko Mateji posredujete prek priljubljenega spletnega plačilnega sistema PayPal. »Če želi kdo donirati, lahko prek Paypala nakaže znesek na yanaferry74@gmail.com,« je povedala Kraljeva.