Zavrelo

VIDEO: Temnopolti raper pozval k obešanju belcev

R.T.
27. 9. 2018, 12.48
Posodobljeno: 27. 9. 2018, 12.54
Deli članek:

Mladi francoski raper je zaslovel tako rekoč čez noč. Čeprav je spot za njegovo skladbo v največji meri deležen ogorčenja, pa se je njegovo ime zato vrinilo v naslovnice.

Zajem zaslonske slike
Izsek iz posnetka, "opremljenega" s podnapisi.

V Franciji je zavrelo.

Nick Conrad v posnetku, ki je bil že umaknjen s spleta, skupaj z drugim temnopoltim moškim muči belca. Dvojec mu da možnost, da lahko pobegne, češ da naj teče hitro "kot črnci", a je na koncu zaradi počasnosti ustreljen v hrbet. Sledi scena nalik tisti iz Ameriške zgodovine X, v kateri mora žrtev "ugrizniti" v robnik, ter obešenje. Podobno kot nazorni prikazi nasilja učinkuje tudi besedilo – Conrad rapa, kako se sprehaja po vrtcih in za zabavo temnopoltih otrok pobija bele otroke in obeša njihove starše.

Youtube je video, naložen 17. septembra, odstranil včeraj. Še vedno pa si je mogoče ogledati izseke.

Ogorčeni odzivi

Posnetek je pritegnil pozornost francoskih politikov in aktivistov, ki so oblasti pozvali, naj ga odstranijo in kazensko preganjajo izvajalca. "Morajo ga preganjati zaradi spodbujanja rasnega sovraštva in obsoditi za te primitivne in neodgovorne pripombe," je tvitnil Christian Estrosi, župan Nice. Francoska Mednarodna liga proti rasizmu in antisemitizmu je prav tako obsodila raperjev izdelek – svoboda govora ni "svoboda do pozivanja obešanja belcev zaradi barve njihove polti", so zapisali. Oglasila se je tudi Marine Le Pen, voditeljica francoske desne stranke Nacionalni zbor, ki je dejala, da gre za primer rasizma zoper belce, o katerem mediji ne poročajo. Ogorčenje je doseglo tudi pariške tožilce, ki že preiskujejo posnetek. Obsodil ga je tudi francoski notranji minister Gerard Collomb.

Sporočilo globoke ljubezni

A Condrad se brani, da gre dejansko za "sporočilo globoke ljubezni". Video naj bi bil zasnovan tako, da bi ljudje razmislili o obrnjenih vlogah. "Nisem iskal pozornosti, ta video vam mora dati misliti, ne pa da ostajate na površini. Ne razumem, zakaj se ljudje ne poglobijo," je dejal za RTL.

Medtem ko je večina kritikov to sporočilo spregledala, ga je podprl francoski kontroverzni komik in politični aktivist Dieudonne, ki je bil obsojen zaradi rasističnih in antisemitskih izjav.

Pozor, nazorna vsebina! Ogled posnetka na lastno odgovornost!