Heroin med papriko

V Italiji prijeli Slovenca, ki je pred 17 leti spektakularno pobegnil iz zapora v Srbiji

G.G.
4. 10. 2018, 20.16
Posodobljeno: 4. 10. 2018, 20.24
Deli članek:

53-letnega Marka Oselja, domnevnega prevoznika heroina v tolpi imenovani "gorenjska naveza", so v soboto prijeli v italijanskem Livornu.

Profimedia
Fotografija je simbolična

"Na glavo" slovenskega državljana Marka Oselja je bila še vedno razpisana tiralica. Zakaj? Leta 2001 je med prestajanjem desetletne zaporne kazni pobegnil iz zapora v Sremski Mitrovici. V soboto pa so ga identificirali italijanski policisti, ko se je nameraval v Livornu vkrcati na trajekt za Sardinijo. Oselj se je sicer pred policisti predstavil z drugo identiteto, vendar so ga imeli v sistemu zabeleženega kot ubežnika in ga kot takega tudi prepoznali.

Heroin med papriko

Oseljeva zgodba sega v daljno leto 1996. Takrat je s tovornjakom prevažal papriko. Na mejnem prehodu Gradina med Jugoslavijo in Bolgarijo so cariniki 13. oktobra 1996 prebrskali po tovoru in med papriko našli 120 kilogramov heroina. Mediji so poročali, da gre za odkritje največje količine mamil v zadnjih nekaj letih na jugoslovansko-bolgarski meji, katere vrednost na ilegalnem tržišču naj bi znašala okrog 200 milijonov nemških mark.

Pobeg iz zapora

Oselj se je naredil "neumnega". Na sodišču je trdil, da ni vedel za drogo med tovorom in da nima prav ničesar z gorenjsko heroinsko navezo. A sodnika ni uspel prepričati. Obsojen je bil na 10 let zapora. Pet ga je prestal, nato pa je decembra 2001 imel dovolj ždenja v kehi. S pajdaši v zaporu so skovali načrt in pobegnili skozi 21 metrov dolg rov, ki so ga kopali sami. Po neuradnih informacijah so imeli ubežniki sijajno logistično in denarno podporo. Oselj naj bi bil še danes dolžan svojim "angelom varuhom".

Oselja v Sloveniji nekako niso spravili v zapor, Srbiji pa ga tudi niso izročili, tako da je moral kot svobodna oseba v vlogi priče na nekaj sodnih obravnav v razvpitem sojenju zoper domnevega vodjo gorenjske heroinske naveze Andreja Hartmana.