Potrditev

FOTO: Dobili smo 13. vlado, vodi jo najmlajši premier doslej

STA/B.K.
13. 9. 2018, 18.52
Posodobljeno: 13. 9. 2018, 20.55
Deli članek:

Po dolgi razpravi so poslanci potrdili nov vlado.

Bobo
Marjan Šarec in Miro Cerar.

Državni zbor je s 45 glasovi za in 34 proti potrdil ministrsko ekipo nove vlade, ki jo bo vodil prvak LMŠ Marjan Šarec.

Za izvolitev 13. slovenske vlade so glasovali poslanci LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS, ki bodo tvorile vladno koalicijo, podprla pa sta jo tudi poslanca narodnih manjšin. Proti so glasovali poslanci SDS, NSi in SNS, medtem ko so se poslanci Levice glasovanja vzdržali. Matej Tonin (NSi) in Anja Bah Žibert (SDS) se glasovanja nista udeležila.

S strankami koalicije so v Levici namreč sklenili dogovor o sodelovanju, v skladu s katerim njihovi poslanci ministrskim kandidatom niso smeli nasprotovati. Ker pa imajo pomisleke do nekaterih ministrov, jih danes tudi niso podprli.

Novoizvoljeni ministri so pred državnim zborom že zaprisegli, da bodo "spoštovali ustavni red, ravnali po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi delovali za blaginjo Slovenije".

Predsednik vlade Marjan Šarec bo v kratkem prevzel posle od svojega predhodnika Mira Cerarja, sledila pa bo že prva seja novoizvoljene vlade. Ta bo namenjena imenovanju nekaterih državnih sekretarjev. Na večini ministrstev so za petek že napovedane primopredaje poslov.

Cerar Šarcu že predal premierske posle

Dosedanji predsednik vlade Miro Cerar  je svojemu nasledniku že predal posle in mu ob tem zaželel srečo. Kot je dejal, je vesel, da mu lahko vodenje preda v času, ko gre državi bolje in ni več krize, se pa zaveda, da tudi Šarcu kot predsedniku vlade ne bo lahko.

"V čast mi je bilo, da sem lahko služil našim državljankam in državljanom, da lahko skupaj z ministri iz stranke SMC sodelujem v novi vladi in konstruktivno pripomorem k temu, da bomo šli naprej," je ob primopredaji dejal Cerar.

Šarec je poudaril, da vlade pridejo in gredo, ostaja pa država. Napovedal je, da bo njegova vlada v prvi vrsti skrbela za državo, ki ji je zaupana. Prepričan je, da bo vlada, ki jo bo vodil, znala skrbeti za interese državljank in državljanov, da bo znala poskrbeti, da bo v družbi več kulture dialoga, da bo potekala razprava o določenih stvareh, ki se bodo sprejemale, in predvsem, da bomo drug drugega spoštovali.