Umrlo je skoraj 3000 ljudi, Trump pa je tvitnil, da je šlo za ljudi, ki so umrli od starosti.

Trump je prepričan, da je uradna številka le zarota demokratov, da ga prikažejo v najslabši možni luči. Tvitnil je, da je v orkanu umrlo le od šest do 18 ljudi in dolgo časa kasneje naj bi nekdo začel poročati o veliki številki, kot je 3000. "To so naredili demokrati, da me prikažejo v najslabši luči, potem ko sem uspešno zbral milijarde dolarjev za pomoč pri obnovi Portorika," je tvitnil Trump.

Guverner Portorika Ricardo Rossello, ki se doslej ni zapletal v prepire s Trumpom, je tvitnil, da si žrtve orkana ne zaslužijo dvomov v njihovo bolečino. Dodal je, da je analiza števila mrtvih v rokah strokovnjakov in sprejema njihovo uradno številko. Avgusta je objavil, da je uradno število mrtvih naraslo na 2975, po neodvisni študiji, ki je prištela ljudi, ki so umrli po orkanu zaradi pomanjkanja vode, hrane in elektrike.

Vlada Portorika ni ne demokratska in ne republikanska, ampak jo vodi Nova progresivna stranka, ki se zavzema za državnost od ZDA odvisnega ozemlja. Portoriko je pod nadzorom ZDA od leta 1898 in čeprav so prebivalci državljani ZDA, ne smejo voliti predsednika in imajo v zveznem kongresu le eno osebo z omejenimi pooblastili.

Županja San Juana Carmen Yulin Cruz, ki je demokratka in se s Trumpom bode vse od orkana naprej, pa je bila bolj neposredna. "Trump je tako poln samega sebe, da misli, da gre spet zanj. Ne, ne gre zate," je tvitnila.

Vlada Portorika sprejema zadnjo oceno števila mrtvih, do katere so prišli raziskovalci inštituta Milken pri univerzi George Washington. Študija ugotavlja, da so bile uvodne ocene smrti prenizke, ker zdravnikov v Portoriku niso izurili, kako pravilno klasificirati smrtne primere po naravnih nesrečah. Ameriški Center za nadzor nad boleznimi (CDC) izdaja navodila, vendar jih zdravniki v Portoriku po neurju niso upoštevali.

Med lanskoletnim obiskom Portorika po orkanu Maria je Trump uspel izzvati ogorčenje zaradi verbalnih spopadov z županjo San Juana in igrivega razmetavanja papirnatih brisač žrtvam. Trump je takrat še dejal, da je lahko Portoriko srečen, da Maria ni bila takšna katastrofa kot Katrina, ki je leta 2005 razdejala New Orleans in terjala 1800 smrtnih žrtev.