Koalicija verjame vase

"Za mene je bila številka trinajst v preteklosti srečna"

T.L./STA
13. 9. 2018, 15.50
Posodobljeno: 13. 9. 2018, 15.59
Deli članek:

Ob dejstvu, da bo Šarčeva vlada 13. slovenska vlada, se je Jurša nekoliko poigral z numerologijo. "Trinajst velja za nesrečno številko, a velikokrat se je že izkazalo, da gre pravzaprav za srečno številko in četudi sam pri sebi pogledam, je za mene številka trinajst bila v preteklosti srečna," je dejal.

Bobo
Franc Jurša

Ministrski ekipi se obeta 45 glasov podpore, saj so ji podporo napovedali v poslanskih skupinah petih koalicijskih strank - LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS - ter poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti.

Jerca Korče je v imenu poslancev LMŠ dejala, da je oblikovanje te vlade v marsikaterem pogledu v Slovenijo prineslo kar nekaj novosti. Po njenih besedah je bilo sestavljanje koalicije in vlade izjemno naporno in je zahtevalo kombinatoriko, mirnost in tudi drznost za kompromis, predvsem pa veliko usklajevanja.

"Že s tem je novo nastajajoča vlada pokazala, da je sposobna sprejemati kompromise in voditi dialog," je dejala in dodala, da verjamejo, da bodo vse ukrepe nove vlade najprej usklajevali vsi partnerji koalicije, poleg tega se bodo intenzivno pogovarjali z vsemi partnerji. Tako verjamejo, da bo delovanje prihodnje vlade temeljilo na dialogu, ki bo pripeljal do usklajenih predlogov in rešitev, ki ne bodo končali kot mrtva točka na papirju, ampak bodo izvedeni tudi v praksi.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je poudaril, da imajo pred seboj dobro koalicijsko pogodbo in da bodo danes glasovali o dobri listi kandidatk in kandidatov za ministrska mesta. Po njegovem mnenju je prav, da so pričakovanja do te vlade velika. Ocene vlade na pamet, "čez prst", pa so brezpredmetne in bodo šteli le rezultati, je dodal.

Zavrnil je, da bi bil skupni imenovalec koalicijskih strank, kako priti do vlade le zaradi vlade same oz. da do nje ne bi prišel kdo drug. Poudaril je, da so predstavniki strank veliko ur porabili za vsebinska usklajevanja, da so skupaj z Levico prišli do temeljnih imenovalcev, kaj je treba narediti, da bo v Sloveniji bolje. Dotaknil se je razprave glede obdavčevanja kapitala in poudaril, da je neodgovorno, da se vnaprej brez zakonskih rešitev, izračunov in argumentov riše zastrašujočo podobo o rešitvah, ki naj bi na rob potisnile gospodarstvo. Zagotovil je, da je namen koalicijske pogodbe, da koalicija na vseh področjih najde rešitve, ki bodo sprejete v dogovoru s socialnimi partnerji. Vsem kandidatkam in kandidatom za ministre, ki jih bodo v SD danes podprli, je zato zaželel veliko potrpljenja pri dogovarjanju.

Vodja poslancev SMC Igor Zorčič je ocenil, da je seznam izzivov za naslednji mandat vlade še veno zelo dolg kljub obdobju intenzivne gospodarske rasti, nizke brezposelnosti in dobrega javnofinančnega stanja. V SMC so prepričani, da bo koalicijsko pogodbo z veliko mero strpnosti in dogovarjanj mogoče udejanjiti v dobro vseh.

"Slovenija danes ne potrebuje politike, ki umetno ustvarja razredni boj, in tudi ne tiste, ki je nekritično servilna do interesov tistih, ki že imajo vzvode družbene moči," je dejal in dodal, da Slovenija danes potrebuje uravnoteženo sredinsko in hkrati socialno politiko.

Vladno ekipo bodo podprli tudi v koalicijski SAB. Andrej Rajh je poudaril, da so v stranki po zaključenih koalicijskih pogajanjih in podpisani koalicijski pogodbi še bolj prepričani, da dobivamo dobro vlado, ki bo zares delala za dobro ljudi. Pri tem je kot tri pomembne naloge nove vlade, ki jih bo poskušala opraviti še letos, izpostavil skrajšanje čakalnih vrst v zdravstvu, dvig pokojnin in dvig minimalne plače.

"Stranka Alenke Bratušek je pomemben steber vlade, ki jo dobivamo danes," je dejal Rajh in poudaril, da bodo naredili vse, da bo ta "levosredinska vlada vsaj tako operativna", kot je bila vlada Alenke Bratušek. "Namere vseh nas so dobre. Iskreno si želimo delati dobro za državo in državljane in tako bomo tudi delal," je še zagotovil.

Tudi Franc Jurša (DeSUS) meni, da dela novi vladi ne bo zmanjkalo. Po njegovem mnenju so v vladi kompetentni ministri in ministrice, celotna ekipa pa izkazuje vse potrebno znanje in izkušnje, da lahko dela. Kot ocenjuje, nova koalicijska pogodba veliko obeta, saj zagovarja socialno državo, kar je imperativ DeSUS, prav tako je za njih najbolj pomembno, da bodo v novi vladi dobro zastopane potrebe in pravice starejše generacije.

Ob dejstvu, da bo Šarčeva vlada 13. slovenska vlada, se je Jurša nekoliko poigral z numerologijo. "Trinajst velja za nesrečno številko, a velikokrat se je že izkazalo, da gre pravzaprav za srečno številko in četudi sam pri sebi pogledam, je za mene številka trinajst bila v preteklosti srečna," je dejal.

Predstavnik poslanske skupine italijanske in madžarske narodne skupnost Felice Žiža je napovedal podporo predlagani ministrski ekipi. Želi si, da nova vlada takoj začne z delom, ob čemer je napovedal pripravljenost za sodelovanje pri vsakem dobrem projektu in sprejemanju dobrih odločitev in zakonov. Poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti imat velika pričakovanja, da bo nova vlada celovito in učinkovito uresničevala varstvo avtohtonih narodnih skupnosti.

"Čaka nas pomembno in odgovorno delo ter konstruktivno sodelovanje. Avtohtona italijanska in madžarska narodna skupnost bosta znali dati svoj prispevek k boljši skupni bodočnosti Slovenije," je dejal.