Besedo ima opozicija ...

Janša napoveduje Šarcu nočno moro

T.L./STA
13. 9. 2018, 15.25
Posodobljeno: 13. 9. 2018, 16.04
Deli članek:

Opozicija predlagane vladne ekipe ne bo podprla, bo pa njene morebitne dobre predloge.

STA
Janez Janša

V opozicijski strankah predlagane vladne ekipe ne bodo podprli, tudi zunajvladna partnerica Levica ne. A čeprav predlagane ministrske ekipe ne bodo podprli, so pa v opoziciji napovedali podporo njenim morebitnim dobrim predlogom. Ob tem pa pričakujejo, da bodo podpore deležni tudi določeni njihovi predlogi.

Predsednik SDS Janez Janša meni, da vlada, ki bo predvidoma danes izvoljena, ne bo manjšinska, pač pa gre za koalicijo šestih strank, od katerih ima Levica nadkoalicijski status.Vsak dan, dokler bo vladna koalicija pod vodstvom premierja Marjana Šarca vodila izvršilno oblast, bo dan izgubljenih priložnosti za Slovenijo, je pred glasovanjem ocenil predsednik SDS Janez Janša. Vodenje koalicije "šestih strank, od katerih ima ena nadkoalicijski status", pa bo za Šarca nočna mora, je dodal.

Janša je v predstavitvi stališča poslanske skupine SDS koalicijsko pogodbo in predstavitve kandidatov pred parlamentarnimi odbori ocenil kot "reciklažo tega, kar smo spremljali zadnja štiri leta". Kot primer je navedel zapis v koalicijski pogodbi s področja zdravstva, kjer najdemo natančno iste stavke kot v koalicijski pogodbi iz leta 2014.

"Kar skrbi, pa so začimbe, ki so dodane tej jedi, in tisto, česar ni, pa bi moralo biti," je dodal. Kot to začimbo namreč vidijo "znano filozofijo zla, ki je stara 170 let in izhaja iz nekega dokumenta, v katerem piše, da bo možno ustvariti idealno družbo, kjer bomo vsi enaki, tako da se razgradi narod, družina, vera, zasebna lastnina in zasebno šolstvo".

Iz koalicijske pogodbe namreč po njegovih besedah "sekajo natančno ti cilji", zato je po njegovem mnenju tudi vzbudila odpor, med drugim v gospodarstvu.

V predstavitvi stališča poslanske skupine SDS je Janša koalicijsko pogodbo in predstavitve kandidatov pred parlamentarnimi odbori ocenil kot "reciklažo tega, kar smo spremljali zadnja štiri leta". Kot primer je navedel zapis v koalicijski pogodbi s področja zdravstva, kjer najdemo natančno iste stavke kot v koalicijski pogodbi iz leta 2014. Vsak dan, dokler bo vladna koalicija pod vodstvom premierja Marjana Šarca vodila izvršilno oblast, bo dan izgubljenih priložnosti za Slovenijo, je prepričan prvak SDS, ki je napovedal, da poslanci SDS Šarčeve vlade ne bodo podprli, bodo pa podpirali vse njene dobre predloge.

Bobo
Poslanci v parlamentu.

Vodja poslancev NSi Jožef Horvat je pozval premiera Marjana Šarca k poenostavitvi postopka ustanavljanja vlade. Po njegovem mnenju je treba spremeniti politiko, ki ubija srednji razred, želel bi si bolj uravnotežene zunanje politike. Kot je dejal, so tudi poslanci NSi podprli kakšnega kandidata in kandidatko na predstavitvah pred matičnimi parlamentarnimi odbori, saj so dajali neko upanje za napredek na področju, ki ga bodo vodili.

Sicer pa je poudaril, da NSi ostaja zelo jasna opozicijska stranka, ki bo podpirala dobre rešitve usklajene znotraj celotne koalicije, torej znotraj šestih strank vključno z Levico. Pričakujejo pa tudi sprejem predlogov NSi, nekaterim so namreč že prikimavali kandidati za ministre, je dejal.

Prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti se je navezal na nagovor predsednika vlade Marjana Šarca in ugotavljal, da gre zgolj in samo za lepe želje, glede na prihodnjo vladno ekipo pa bi sam zelo dvomil, da se bo kaj od tega uredilo in naredilo. Kot je dejal, je v vladi "kopica starih mačkov, ki bodo znali obrniti zadeve v svojo korist in bodo vedeli, kako premiera žejnega pripeljati čez vodo". V štirih letih, ko so vodili vlado, so ti ljudje po Jelinčičevem prepričanju Slovenijo pripeljali v zelo kočljiv položaj, pri čemer je bil zlasti kritičen do zunanje ter v tem okviru še posebej migrantske politike.

"Jaz mislim, da gre tukaj za špetir o jedilniku in o receptih, medtem ko vsi vemo, da posode ni nikjer, kuhinja je pa greznica, pa tudi tista posoda, ki je, je verjetno že počena," je ugotavljal Jelinčič. Napovedal je, da v SNS ne bodo čakali sto dni, da se bo vlada konsolidirala, saj je navsezadnje v njej 80 odstotkov starih kadrov. V SNS menijo, da ima vlada za pripravo dovolj sto minut. "Zato se potrudite, pa kaj naredite," je pozval bodočo ministrsko ekipo.

Šarčeve ministrske ekipe sicer ne bo podprla niti zunajvladna partnerica Levica. Kot je dejal vodje njihove poslanske skupine Matej T. Vatovec, gredo izhodiščne obljube te vlade z izjemo nekaterih področij, kot sta obramba in zunanja politika, iz katerih se je Levica izvzela, v pravi smeri, a ključna bodo dejanja.

Vatovec je poudaril, da so državljanke in državljani na parlamentarnih volitvah večinsko volili sredinsko in levo in s tem povedali, "da si ne želijo hujskanja, nazadnjaštva, paravojaških enot" oz. da si pravzaprav želijo tistega, kar bi jim po dolgih letih varčevanja in sedaj tudi po nekaj letih gospodarske rasti pripadalo: kakovostnega javnega zdravstva, dostojnih plač in pokojnin, pravične delitve ustvarjenega, skratka blaginje za vse in ne le za peščico.

"To nalogo bomo, če bo izvoljena, danes podelili manjšinski vladi Marjana Šarca. In če želi, da vlada uresniči to voljo, ne sme ponavljati starih vzorcev," je izpostavil Vatovec.