Bitka za življenje

FOTO in VIDEO: Izredne razmere, v trgovinah vlada kaos, police izropane

S.R.
13. 9. 2018, 14.50
Posodobljeno: 13. 9. 2018, 14.57
Deli članek:

Lokalno prebivalstvo v Severni Karolini se pripravlja na enega najhujših orkanov na tem območju. Mnoge trgovine so povsem izropane.

Profimedia
"Povojno" stanje.

Orkan Florence, ki naj bi jutri zvečer dosegel zahodno obalo ZDA, po zadnjih informacijah ogroža že približno deset milijonov ljudi. Številni so že zapustili obalna območja Južne in Severne Karoline ter Virginije, drugi pa se še vedno pripravljajo na evakuacijo, čeprav še vedno ni povsem jasno, kje bo orkan udaril na kopno. V vseh treh državah trenutno vladajo izredne razmere, posebej kaotično pa je zlasti v trgovskih centrih.

Prebivalci množično kopičijo zaloge vode, živil in toaletnega papirja, v trgovinah pa vlada takšna gneča, da so kupci primorani v uporabo komolcev, kolen in stopal. Suvanje, potiskanje in spotikanje so le orodja v rokah preplašenega prebivalstva, ki pričakuje najhujše. V nekaterih trgovinah je bilo opaziti celo policijsko navzočnost, ki naj bi bila v prvi vrsti namenjena varnosti kupcev, a možje v modrem bržkone prežijo tudi na lumpe, ki si želijo kaos izkoristiti za polnjenje lastnih žepov.

Orkanu je v zadnjem dnevu sicer pošlo nekaj moči, saj je iz 4. oslabel na 2. kategorijo, vendar oblasti opozarjajo, da bo še vedno zelo nevaren. Uradnik Zvezne agencije za posredovanje v naravnih nesrečah Jeff Byard je orkan slikovito opisal kot razliko med tem ali se v človeka zaleti vlak ali tovornjak, poln cementa, poroča STA.