Funkcionarska članarina

Miha Kordiš in Matej T. Vatovec lastni stranki dolžna denar!?

L.T.
6. 9. 2018, 20.00
Posodobljeno: 6. 9. 2018, 22.12
Deli članek:

Poslanci Levice se radi pohvalijo, da dajejo vzgled in del plače razdeljujejo v stranko in ji omogočajo delovanje. Ne povsem.

STA
Vatovcu se je progresivna dajatev stranki zdela »neživljenjska« in »kazen«, predlagal je socialno kapico.

Kar velja za Jupitra, ne velja za vola, bi lahko rekli ob poslancih Levice, ki po funkciji zagovarjajo progresivne davke, v stranki pa so si glede funkcionarske članarine izborili socialno kapico – oziroma dajatev po enotni stopnji.

Pred meseci, ko smo poročali, da so strokovni sodelavci Levice med najslabše plačanimi v parlamentu, je njen prvi obraz Luka Mesec dejal, da bodo te nepravičnosti izravnali. Strokovnim sodelavcem se bodo plače zvišale vsaj na polovico poslanske plače, ko se od te odšteje funkcionarska članarina, je tedaj pojasnjeval.

Zdaj smo izvedeli, da vsaj trije poslanci stranki Levica ne vplačujejo funkcionarske članarine. Miha Kordiš naj bi bil tako stranki dolžan kar osem tisoč evrov, Matej Tašner Vatovec, sicer vodja poslanske skupine, pa naj bi dolgoval dva tisoč evrov. Ob tem pa se lahko spomnimo še starega znanca tega vprašanja – Franca Trčka, ki je že na začetku prejšnjega sklica državnega zbora izstopil iz stranke Iniciativa za demokratični socializem (predhodnica Levice), ko je izvedel, da svoje poslanske plače ne bo mogel potrošiti po lastni presoji. Kordiša in Vatovca smo poskušali priklicati za pojasnila, neuspešno.

Neuradno smo izvedeli, da je socialno kapico zagovarjal tudi Mesec, sicer da bo izstopil iz stranke. Ko je bil pred dajatev postavljen sam, je očitno začel razumeti načelo, da morajo davki biti dovolj nizki, da so sploh lahko pobrani.

Dosledno naj bi funkcionarsko članarino poravnaval le Mesec, a šele po tem, ko je poskrbel za spremembo pravilnikov in mu ni bilo treba več stranki nakazovati več kot tretjine plače. Po naših informacijah naj bi morali poslanci Levice stranki po aktualnih pravilnikih prenakazovati med 20 in 25 odstotki plače. »Tekoče članarine so poravnane. Zaradi osebnih okoliščin ima kdo izmed poslancev pretekli dolg, ki pa ga redno poplačuje,« so bili redkobesedni v Levici.

Kordiš že danes daje v pujska

V uredništvu smo pridobili interno dopisovanje stranke Levica, ko se je debatiralo, ali naj poslancem znižajo članarino ali ne. Poslanec Kordiš v svojem dopisu opozarja, da je on, v nasprotju z drugimi člani stranke, ki v ta politični projekt niso investirali v takšni meri, dal glavo na tnalo. »In če si v razmerah, kjer obči smoter ni brezpogojno vodilo, polno committed, rabiš življenjski plan B. Sicer si samomorilsko butast (izkušnja prve roke, večkrat),« je zapisal v svojem slogu. Če poskušamo iz razkošja njegovih besed izluščiti smiselni pomen, tedaj je članstvo stranke opozoril, da se zaveda, da ima njegova politična kariera omejen rok trajanja, zato mora že danes dajati denar na stran za jutri.

»Da imaš pokrit hrbet v smislu, da imaš po izteku mandata vse možnosti organizacije lastnega življenja iz čiste nule, ravno kakor si bil prej popolnoma committed. Edina stvar, ki ti to vsaj nekoliko omogoča, je orng plača pred tem,« je bil jasen v svojem slogu.

Kariera je od njega terjala menjavo garderobe

Kordiš je sicer povedal še, da bi stranki dajal več, kot terjajo pravilniki, a le po lastni presoji. »Kako točno so organizirane potem stopnje progresije, je tehnično vprašanje. Ekstra lahko daje še vsak po zmožnosti in pripravljenosti,« je povedal in dodal, da mora on svoj denar nameniti za stroške, ki so nastali z njegovo izvolitvijo, »gre za pufe in stroške, nastale zaradi izvolitve, začenši s cunjami ...«

STA
Miha Kordiš

Vatovec je dajatev videl kot neživljenjsko »kazen«

Zanimivega argumenta se je pri tem vprašanju poslužil tudi Vatovec. »Pogoji, ki jih postavljata pravilnika, so odlični in popolnoma sprejemljivi v socialistični družbi. Živimo pa v kapitalističnem produkcijskem načinu, v katerem vidim dana pravilnika kot 'kazen'.«

Osupljivo, za socialista, je oba pravilnika označil za »neživljenjska« in namesto progresivne dajatve predlagal nekakšno socialno kapico. »Predlagam osnovno pravilo, da vsak funkcionar (poslanec?) odvede MINIMALNO 1/12 neto mesečne plače brez dodatkov za stroške (regres za prehrano, potne stroške ipd.) in to dotacijo dopolni po lastni presoji in zmožnostih,« je zapisal.

Iniciativa za demokratični socializem
Progresivna lestvica dajatev v stranki, iz pravilnika, ki ga je podpisal Luka Mesec in ga kasneje razveljavil.

Omenjeni Pravilnik o članarini v stranki IDS hranimo v uredništvu. Objavljamo tabelo, ki določa progresivno dajatev stranki. Medtem se je dajatev že spremenila v socialno kapico v višini med 20 in 25 odstotki. V Levici nam na vprašanja glede tega niso odgovorili.

Osebni arhiv
Kordiš rabi »orng plačo«, da si kupuje garderobo in varčuje za kariero po politični.