50 smrtnih žrtev

Virus Zahodnega Nila obkolil Slovenijo

Mihael Korsika
1. 9. 2018, 19.42
Posodobljeno: 1. 9. 2018, 20.03
Deli članek:

V sosednji Italijiso prvič odkrili okužbo na podeželju pri osebi, ki jo je okužil domači komar, saj pred izbruhom bolezni bolnik ni bil na nobenem potovanju.

Reuters
Komar, ki prenaša virus Zahodnega Nila

Evropski center za preprečevanje in nadzor bolezni
Okužbe z virusom Zahodnega nila do 23. avgusta.

Med evropskimi državami je najbolj na udaru Srbija, kjer so letos zabeležili že 213 primerov okužb z virusom, skupno je bila bolezen usodna za 21 ljudi, od tega za šest samo v zadnjem tednu. Po poročanju tamkajšnjih medijev je največ okuženih v srbski prestolnici, nato sledita južnobačko in južnobanatsko okrožje.

Srbski specialist za infekcijske bolezni Dragan Delić je opozoril, da zaradi globalnega segrevanja Evropi ne grozi le virus Zahodnega Nila, temveč je zelo verjetno, da bo segrevanje Zemlje v Evropi povzročilo tudi razmah drugih tropskih bolezni, kot sta malarija in vročica denga.

Slednja je sicer najbolj pogosta bolezen, ki jo prenašajo komarji.

V Grčiji vsi umrli starejši od 70 let

Občutno povečanje števila okužb so v zadnjih dveh tednih zabeležili tudi v Grčiji, kjer je skupno zbolelo 55 ljudi. Virus je bil v tem času usoden za 12 ljudi, še prej pa so umrli štirje ljudje, je razvidno iz tedenskega poročila Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni. V Grčiji so največ okužb zaznali na širšem območju glavnega mesta ter okoli Soluna in na polotoku Peleponez.
Vse letošnje žrtve te tropske bolezni v Grčiji so bile starejše od 70 let. Svetovna zdravstvena organizacija sicer opozarja, da pri starejših od 50 let v primeru okužbe obstaja večja verjetnost za hujši potek bolezni in tudi smrt.

Dejansko še več okuženih

Ob tem velja poudariti, da gre za uradne številke okuženih, dejansko število pa je prav gotovo večje, saj v 80 odstotkih primerov bolnik virus izloči iz telesa brez spremljajočih vidnih simptomov.

Strokovnjaki menijo, da se je virus Zahodnega Nila v Evropo razširil prek ptic selivk. Edina mogoča zaščita pred virusom, za katerega ne obstaja cepivo, je zaščita pred piki komarjev. Gre za izbiro primernih oblačil, ki naj bodo svetlih barv in z dolgimi rokavi, in uporabo repelentov.