Ne more skriti

Kaj govorica telesa razkriva pri Marjanu Šarcu?

Ž.K.
1. 9. 2018, 19.01
Posodobljeno: 2. 9. 2018, 20.13
Deli članek:

Strokovnjaka za govorico telesa Edvarda Kadiča smo povprašali, kaj so s svojimi kretnjami sporočali politiki ob podpisu koalicijske pogodbe.

Bobo
Marjan Šarec je diplomant Akademije za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani, na kateri je doštudiral dramsko igro in umetniško besedo pri Borisu Cavazzi.

Z nebesedno komunikacijo povemo veliko več kot z besedno, saj s prvo nezavedno izražamo čustva, ki jih včasih želimo z besedno komunikacijo skriti. Človek v svojem vsakdanu po navadi pozna in uporablja nekaj tisoč besed, govorica telesa pa pozna vsaj 700 tisoč načinov izražanja. Nebesedna komunikacija, bodisi zavedna bodisi nezavedna, je v našem vsakdanu nepogrešljiva in igra pomembno vlogo pri komunikaciji z ljudmi.

Analiza

Da bi odkrili, kaj se v resnici skriva za lepimi besedami, ki so nam jih ob podpisu koalicijske pogodbe namenili politiki, smo slike in posnetek dogodka posredovali Edvardu Kadiču, ​strokovnjaku za komunikacijo in osebnostni razvoj, predvsem pa specialistu za govorico telesa. Kot nam je povedal, smo pri peterici političnih veljakov sicer lahko opazili nekoliko bolj slavnostno držo, vseeno pa je iz njihovih gibov razbral, da je v veliki meri šlo za precej rutinirano obnašanje. »Prevladovale so prijaznost, spoštljivost in ustrežljivost, vsi pa so se dobro zavedali, da gre za formalen dogodek, predvsem za predstavo za javnost,« je povedal Kadič. 

Bobo
Kaj se skriva za nasmehi?

Šarec izstopal

Vseeno pa Kadič meni, da velja posebej omeniti osrednjo osebnost tega dogodka, torej Marjana Šarca. »Ob zaključku podpisovanja smo lahko precej očitno opazili tako imenovano rigidnost telesa, ko osebi otrdi vrat in tako glavi močno oteži prosto obračanje ter s tem opazovanje prostora. Gre za obrambno držo, s katero se oseba 'pripravlja' na vprašanja oziroma komentarje, ki bi lahko bili tudi nekoliko provokativne narave, ali pa gre za obrambno (zaščitno) držo ob sproščanju napetosti, ki sledi dogodku z visoko čustveno vpletenostjo. Verjetno gre v tem konkretnem primeru za nekakšno mešanico omenjenih razlogov, je pa očitno, da Šarcu manjka 'kilometrine' ter je v tem trenutku še dokaj lahek plen izkušenih pogajalcev in mojstrov uporabe neverbalne komunikacije v praksi,« je analizo zaključil Kadič.