Hudo dopoldne

FOTO: Neurje na Koroškem: na Prevaljah s protipoplavnimi vrečami zaščitili hiše

G.G./STA
1. 9. 2018, 12.50
Posodobljeno: 1. 9. 2018, 16.01
Deli članek:

Nočni nalivi so največ težav povzročili na območju občin Radlje ob Dravi, Podvelka in Ribnica na Pohorju. Dopoldne pa Koroško zajelo še eno neurje.

Gasilci Prevalje
V Dolgih Brdih v občini Prevalje je voda ogrožala mlin.

"Zjutraj smo zopet bili delovni... Ob 8.51 je zaradi močnega deževja hitro narasel potok Šentanelska reka v Dolgih Brdih, občina Prevalje in je ogrožal mlin," so sporočili prevaljski gasilci, ki imajo letos ogromno dela. Okoli 10.30 nove težave. Zaradi naliva je voda ogrožala stanovanjske objekte na Prisojah v Prevaljah. Tamkajšnji gasilci so očistili prepuste in postavili nekaj protipoplavnih vreč, navajajo podatki Uprave RS za zaščito in reševanje.

Plazovi, narasle vode, vejevje na cesti

PGD Radlje
Pred časom poplavljena cesta v bližini Radelj.

 Gasilci in vzdrževalne službe nadaljujejo z odpravljanjem posledic neurij, ki so minulo noč in dopoldne prizadeli del Koroške, vsi v regiji pa upajo, da za prihodnje ure napovedane padavine ne bodo dodatno poslabšale razmer. Župan Občine Podvelka Anton Kovše škodo na območju občine ocenjuje na okoli 150.000 evrov.

V zgodnjih jutranjih urah je bilo pestro na območju občin Radlje, Ribnica in Podvelka. Močni nalivi so "razburili" hudournike in voda je na več lokacijah ogrožala in poplavljala objekte in ceste, veliko je bilo podrtih dreves.

Po besedah poveljnika Prostovoljnega gasilskega društva Brezno-Podvelka Simona Šauperla je bilo na območju podvelške občine ponoči in zjutraj najhuje v Brezniški grabi, kjer so plaz in narasle vode ogrožali dva stanovanjska objekta.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje so davi narasli potoki ogrožali stanovanjske objekte v naseljih Podvelka, Brezno, Kozji vrh in na Rdečem bregu v občini Podvelka. Zaradi močnega naliva so na cesto Spodnja Kapla-Gradišče zdrsnili zemljina, kamenje in vejevje, cesto pa so očistili dežurni delavci Cestnega podjetja Pomgrad.

Na območju Občine Ribnica na Pohorju je v Zgornji Orlici potok zalival stanovanjski objekt, narasli so tudi vodotoki na območju Hudega kota.

Na Vasi v občini Radlje je davi meteorna voda ogrožala stanovanjski objekt, a so radeljski prostovoljni gasilci preusmerili tok vode in preprečili poplavljanje objekta. Poplavljena je bila tudi cesta Vas-Remšnik, kjer so promet ovirala tudi podrta drevesa. Podrta drevesa gasilci odstranjujejo tudi ponekod drugje v radeljski občini.