Afera Trontelj

Zavarovalniški lobiji NSi: Pred kom je v pogajanjih kapituliral liberalni petorček?

Luka Tetičkovič
26. 7. 2018, 19.45
Deli članek:

NSi se sicer zaklinja, da je za javno zdravstvo. Skozi stranska vrata pa bi vanj pripeljala zasebne zavarovalniške interese.

STA
Nehigienično: Trontelj je direktor Vzajemne, prek NSi se pogaja za ohranitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Liberalni petorček popustil NSi

Po popolnem razočaranju vlade in stranke Mira Cerarja, ki ji s 36 poslanci ni uspelo ukiniti dopolnilnega zavarovanja, je v pogajanjih z Nsi popolnoma kapituliral tudi liberalni petorček. Vsi so se v svojih volilnih programih bolj ali manj konkretno zavezovali k ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, nato pa so na tej točki popustili pogajalcu Trontlju. Ohranitev osnovnega zavarovanja, ki da naj ostane pod domeno javne zavarovalnice, pa so nato proslavljali kot nekakšen dosežek.

Umik stranke NSi iz koalicijskih pogajanj je bil za mnoge presenečenje, saj je stranki uspelo izpogajati vse ključne programske točke.

Med temi izstopa predvsem popuščanje sredinske peterice glede ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Pogajalcu NSi Matjažu Trontlju je namreč uspelo doseči ohranitev dopolnilnega zavarovanja v obstoječi obliki, stranke peterice so ga zavrnile le v točki, da bi v domeno zasebnih zavarovalnic prenesli tudi obvezno zdravstveno zavarovanje, ki je trenutno pod izključno pristojnostjo javne zdravstvene blagajne – zavoda za zdravstveno zavarovanje.

Trontelj prek obvoda NSi zastopa interese Vzajemne

Trontelj je sicer v svojem delovnem času eden od direktorjev zavarovalnice Vzajemna. Poročali smo že, da se to s stališča koalicijskih pogajanj zdi problematično Gregorju Golobiču, ki je sodeloval že v vrsti takšnih pogajanj. Zdaj Trontljevo prisotnost problematizira tudi nekdanji minister za zdravje Dušan Keber.

»Jasno je, da se direktor Vzajemne bori za njen interes – to je samoumevno. Nič nimam proti, če se direktor vključi v politiko, ampak da ga stranka postavi za glavnega pogajalca za področje zdravstva in da ostala peterica z njim doseže dogovor, da se dopolnilno zavarovanje ohrani – zame je to višek perverznosti,« je Keber kritičen tako do stranke NSi kot do ostalih petih strank.

Keber v tem vidi pojav tega, da so lobisti s svojimi interesi nehali le pritiskati na politične stranke in so se kar neposredno vključili v politični proces.

STA
Keber izpostavlja, da je ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja tudi konec Vzajemne.

Ukinitev dopolnilnega zavarovanja je tudi konec Vzajemne

Interes Vzajemne, ki je nominalno v stoodstotni lasti ZZZS, efektivno pa gre za lastniško in upravljavsko od nje popolnoma avtonomno družbo, je torej ohranitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in razširitev svoje ponudbe na obvezno zdravstveno zavarovanje.

»Vzajemna ima kot vsaka zasebna ustanova interes ustvarjanja profita in v tem primeru ga ustvarja z zavarovanjem. Ni ji treba ponujati nobenega produkta, kar je dodatno nenavadno, Vzajemna samo ponuja zavarovanje za doplačilo – to pa izvira iz tega, da nobena zdravstvena storitev ni plačana stoodstotno, zanjo je (iz javne zdravstvene blagajne, op. p.) predvideno plačilo od petih pa vse tja do 90 odstotkov,« nadaljuje Keber, ki v tem vidi razlog, da dopolnilno zavarovanje ni zares dopolnilno, ampak neke vrste obvezno dodatno zavarovanje.

Operativni stroški javne zavarovalnice so nižji

»V Sloveniji ima ZZZS operativnih stroškov manj kot tri odstotke, blizu dveh odstotkov celotne mase denarja. V Nemčiji je ta odstotek že 8–10, v Ameriki pa 18 odstotkov. To je operativni strošek zavarovalnic. Večje število zavarovalnic ne bi naredilo ničesar, razen da bi še večjo količino denarja porabile za operativne stroške, ob enaki vsoti denarja bi ljudje imeli manj storitev, čakalne dobe pa bi bile še daljše,« Keber kot zgrešeno komentira politiko NSi, ki predpostavlja, da bo princip konkurenčnosti zavarovalnice pripravila do nižanja zavarovalnih premij.

NSi ne komentira

Na NSi smo se obrnili z vprašanjem, ali želijo v morebitni koaliciji prevzeti resor za zdravstvo in ali je za njegov prevzem predviden prav Matjaž Trontelj. »Izkupička pogajanj in morebitnih kadrovskih predlogov za posamezna ministrstva v tem trenutku ne bi komentirali,« se je glasil njihov odgovor.

Vzajemna: Trontelj se politično udejstvuje v prostem času

Glede Trontljeve vpetosti v politični proces smo se obrnili na obe zavarovalnici, javni ZZZS in zasebno Vzajemno. Prvi nam je odgovoril, da glede tega nimajo nobenega vpliva, saj da lastniške in upravljavske povezave med ZZZS in Vzajemno ne obstajajo.

Vzajemna nam je po drugi strani sporočila, da se do prostočasnih dejavnosti svojih članov ne opredeljujejo. »G. Trontelj nas je že v samem začetku seznanil, da je član NSi,« so še sporočili.