Tragedija neke družine

Pismo, ki je pretreslo svet: izgubila je dva otroka in moža

G.G.
26. 7. 2018, 18.55
Posodobljeno: 26. 7. 2018, 20.24
Deli članek:

V javnosti je zaokrožilo sporočilo skrajno nesrečne matere in žene, ki je v požaru v bližini Aten "izgubila vse“: 54-letnega moža Grigorisa Fyrtosa, 11-letnega sina Andreasa in 13-letno hči Evito.

Facebook
Družina Fyrtos v še srečnih časih.

Gospa Fyrtos v trenutku najhujšega divjanja ognja ni bila doma v letoviškem kraju Mati. Grigoris je z otrokoma zbežal pred ognjem iz hiše do roba prepada. Ko so se ognjenji zublji približali, so lahko le še skočili, drugega izhoda ni bilo. Nihče od njih ni preživel skoka 15 metrov v globino.

Del pisma je z javnostjo delil prijatelj gospe Fyrtos, novinar Babis Papapanayiotou. Prebral ga je kar v televizijski oddaji in šokiral gledalce. "Poskušam biti močna, kot moja Evita. Prepričana sem, da je Grigoris dal vse od sebe, da bi rešil otroka. Ni uspel. Nikakor ga nimam za krivca. Zgodila se je Božja volja," je zapisala gospa Fyrtos in se spomnila še zadnjega pogovora z Andreasom: "Rekel mi je 'Mama, bojim se, skrbi me, vendar ni treba, da prideš po nas. Ne želim, da se poskušaš prebiti do hiše, saj so vse poti zaprte'."

Andreasova mama je seveda poskušala priti do svoje družine, a je po štirih urah poskusov omagala. "Ko bom identificirala svoje ljube, bom lahko z gotovostjo rekla: 'Ostala sem brez vsega'," so grenke besede gospe Fyrtos, ki zaključuje: "Starši, vsak dan objemite svoje otroke!"