Nasprotovanja

Medvedov je vse več, lovce zato čaka masiven odstrel

Polona Krušec
25. 7. 2018, 06.50
Deli članek:

Javnost je nad številko, ki predstavlja odstrel medveda, nekoliko začudena. Meni, da je ta previsoka, a strokovnjaki mirijo in poudarjajo, da so vse skrbno preučili.

Profimedia
Medved se je v Sloveniji intenzivneje razplodil.

Biotehniška fakulteta
Dr. Ivan Kos

V Sloveniji je bilo konec leta 2015 med 533 in 598 medvedov, leta 2007 pa jih je bilo »samo« med 394 in 475. Rast populacije v tem času je torej 33-odstotna, kar pomeni, da je bil letni odvzem v teh letih nekoliko pod ravnjo rodnosti. Pristojni so zato v času med letošnjim oktobrom in septembrom naslednjega leta predvideli odstrel medvedov – »padlo« naj bi jih 200. Odvzem iz narave v celoti podpirajo v Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije (KGZS), v kateri so ocenili, da je številka primerna in predstavlja prvi korak k izboljšanju razmer.

Človek in zver

»Zaradi odstrela se bo zmanjšalo število škodnih dogodkov na človekovem premoženju, ne vplivamo pa s tem na velikost populacije in njeno prostorsko širjenje,« piše v osnutku odloka, ki predvideva odvzem te zveri. »Z zelo omejenim aktivnim poseganjem v populacijo se namreč nekoliko upočasni širjenje, s tem pa pridobi možnost, da se ljudje lahko pripravijo na morebitno možnost sobivanja,« so poudarili v KGZS.

Da bi bolje razumeli odvzem in navsezadnje prisotnost medveda na Slovenskem, smo se povezali z dr. Ivanom Kosom, predsednikom komisije za upravljanje z divjadjo v Lovski zvezi Slovenije. Najprej smo ga vprašali, ali se je medved pojavil na kakšnih novih področjih. »Še vedno je največ rjavega medveda na Kočevskem in Notranjskem. Novih lokacij kljub temu, da je na podlagi fotografij kot dokazov o zapažanju te živali, ki jih javnost širi na družbenih omrežjih, videti drugače, ni. Je pa res, da so v nekoliko večjem številu kot včasih prisotni na Goriškem in Krasu. To pa je novost,« je pojasnil.

Rjavko na Krasu

Razložil je, da so se tam razmnožili, ker je vegetacija, gozd, zanje najprimernejši življenjski prostor. »Goriška in Kras sta vse bolj zaraščena, tako da tudi medved tam dobiva vse boljše razmere za bivanje in razplod. Na tem območju so bili prisotni že včasih, zdaj pa so se zaradi ugodnih razmer še bolj razplodili, tako da lahko že govorimo, da je Kras z Goriško – izpostavljam Banjščice in Trnovski gozd – po množičnosti naseljenosti z medvedom primerljiv z Notranjsko in Kočevsko,« je razložil.

Zanimalo nas je tudi, zakaj se je v zadnjih nekaj letih medved tako razmnožil. »Ker prejšnja leta medvedi niso bili pravočasno odvzeti – za odvzemom slonijo kompleksni mehanizmi za izvajanje odvzema, obširni postopki, odločitve in realizacija – so se uspeli razploditi, tako da je prišlo do širitve populacije,« je pojasnil sogovornik.

Mnenje strokovnjaka

Na koncu je dr. Ivan Kos izpostavil, da naj javnost ne vleče prehitrih sklepov. »Vem, da je veliko nasprotovanja odstrelu v takšni količini. Vendar naj pojasnim, da je treba statistiko in odstrel razumeti v kontekstu. Odločamo se tako, da zmanjšanja niso drastična, ampak taka, da živali ne bo preveč, in ne premalo, če orišem na grobo. Želimo vzpostavljati ravnovesje. Odvzem 200 medvedov se mi zdi smiseln. Prvotna številka je bila 225, kar se mi je res zdelo preveč, zdaj pa mislim, da smo dosegli pravo številko,« je poudari dr. Kos.