Spolna nedotakljivost

Lenart: grozljiv pregled pri zdravniku

Gabrijel Toplak / Novice Svet24
24. 7. 2018, 20.32
Deli članek:

Neprijetna izkušnja mladoletnice, ki naj bi osebnega zdravnika obiskala zgolj zaradi zdravniškega opravičila, je zdaj na sodišču.

Gabrijel Toplak
Iz objektivnih razlogov je svoj odstop ponudil tudi direktor.
Dekle naj bi se najprej zaupalo svoji prijateljici, čeprav naj bi njen oče takoj opazil njeno spremenjeno obnašanje. Kasneje naj bi poklicali policijo. 

Po skoraj dveh letih od dogodka je na mariborskem sodišču za zaprtimi vrati stekel postopek zoper zdravnika D.K. zaradi kaznivega dejanja kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja. Tožilstvo mu očita spolni delikt, saj je dekle, ki je prišlo v Zdravstveni dom Lenart zgolj po opravičilo za odsotnost pri športni vzgoji, med pregledom otipaval po prsih in spolovilu.

BILA NAJ BI ZADNJA PACIENTKA

Po podatkih, ki smo jih pridobili, je dijakinja prišla k osebnemu zdravniku z drugačnimi nameni, on pa naj bi ji med pregledom naročil, naj se sleče do pasu. Med poslušanjem srca naj bi se dotikal njenih dojk, kasneje pa naj bi ji kar sam odpel gumb na hlačah in jih s spodnjicami vred slekel do kolen. Brez rokavic naj bi jo prijemal še za stegna ter ji razmikal sramne ustnice in pritiskal na splovilo. Dejal naj bi ji, da je bila zadnja pacientka, zato se ji je bolj posvetil in ji pred odhodom napisal opravičilo za šolo.

ZAŽELELA SI JE NOVEGA ZDRAVNIKA

Iz službe za odnose z javnostmi Zdravstvenega doma Lenart so včeraj za Novice Svet24 sporočili, da je bil direktor Jožef Kramberger o pritožbi mladoletne pacientke seznanjen s strani zastopnice pacientovih pravic. »Direktor je v kratkem sklical tudi sestanek vseh vpletenih, na katerem so bili tudi pacientka, njen oče, omenjeni zdravnik in zastopnica pacientovih pravic. Osumljeni zdravnik je obravnavo, ki jo je po njegovih besedah pacientka napačno razumela, obžaloval. Direktor Kramberger se je oškodovanki in njenemu očetu opravičil, jima iz objektivnih razlogov ponudil svoj odstop, a ga nista sprejela. Odvrnila sta mu le, da zgolj želita zamenjavo izbranega zdravnika,« so zapisali.

Prisotni so mediacijski postopek takrat končali, dodajajo, in sprejeli tudi sklep, da se zadeva zaključi z opravičilom ter spremembo izbire zdravnika. Vseeno je direktor zdravstvenega doma ukrepal in v naslednjih dneh izdal okrožnico, s katero je odredil, da je pri pregledih mladoletnih oseb v ambulanti osumljenega zdravnika vselej prisoten zdravstveni tehnik oziroma medicinska sestra, kot pomoč pri pregledu.

»To je omenjeni zdravnik tudi podpisal, direktor pa je z njim opravil pogovor, v katerem mu je zdravnik povedal, da bo dal odpoved, ker bo v kratkem pridobil koncesijo v drugi občini. Disciplinski postopek zoper njega pa ni bil uveden, ker je zdravnik podal odpoved in ker mu tudi krivda ni bila dokazana. Je pa v povezavi z omenjeno zadevo z direktorjem zdravstvenega doma opravila razgovor še kriminalistka,« še pojasnjujejo v službi za odnose z javnostmi in zaključujejo, da se je na vodstvo obrnil tudi odvetnik osumljenega zdravnika in zahteval kartoteko pacientke, a te ni mogel dobiti, saj si je pacientka izbrala drugega osebnega zdravnika v drugi zdravstveni ustanovi.

ZDRAVNIK JE NA DOPUSTU

Osumljenega zdravnika, ki zdaj dela na Zdravstveni postaji Razkrižje, smo včeraj zaman poskušali priklicati, saj je telefonski odzivnik sporočil, da so do 13. avgusta na dopustu. Sojenje se bo nadaljevalo po sodnih počitnicah, ko naj bi opravili rekonstrukcijo pregleda, ali je bilo zdravnikovo ravnanje v skladu z doktrino.