Stavke

Ryanair odpoveduje lete, delavci ne prenesejo več pogojev

B.K.
24. 7. 2018, 19.25
Posodobljeno: 24. 7. 2018, 19.26
Deli članek:

Največji evropski nizkocenovni letalski ponudnik, irski Ryanair, v sredo in v četrtek odpoveduje najmanj 300 letov zaradi stavke osebja v treh državah.

Profimedia
Ustanovitelj Ryanaira Michael O'Leary je lani pilote označil za lenuhe, stavkajoče delavce pa za norce.

Nizkocenovnik, ki dnevno opravi več kot 2000 letov, se srečuje z valom stavk. Potem ko so v petek stavkali piloti irske izpostave letalskega ponudnika in je brez letov ostalo okoli 4000 potnikov, bodo v četrtek in petek stavkali zaposleni v treh izpostavah ponudnika. Odpovednih je 24 odstotkov letov v in iz Španije, 27 odstotkov v in iz Portugalske ter 12 odstotkov v in iz Belgije, prizadetih bo torej okoli 50.000 potnikov.

Nemogoče razmere za delo

Vodstvo Ryanaira je stavke označilo za popolnoma nepotrebne, na twitterju pa je zapisalo še, da njihovo kabinsko osebje letno zasluži do 40.000 evrov.

Sindikati, večino teh vodstvo podjetja sploh ne priznava, se tem navedbam smejejo. V španskem sindikatu Sitcpla so pojasnili, da takšno plačo doseže le minoren del zaposlenih, večina zasluži okoli 14.000 evrov letno, ponekod še manj. Osebje, zaposleno v poljski izpostavi, tako dobi le nekaj čez 8000 evrov letno, kar znese slabih 700 evrov mesečno.

»Ne gre niti samo za plače, gre za sovražno delovno okolje, nenehno nadlegovanje, disciplinske postopke, če zboliš več kot dvakrat na leto, grožnje, da nas bodo vse premestili v Litvo, če ne bomo prodali dovolj trgovskega blaga na krovu,« razlagajo v sindikatu, kjer izpostavljajo tudi problematiko nezgodnega zavarovanja, zdravstvenega zavarovanja, neplačanih bolniških izostankov in nepriznavanje sindikatov.

Pogajanja, s katerimi bi vodstvo ponudnika lahko ustavilo stavke, so prav tako pod ravnijo, trdijo delavci. Vodstvo podjetja naj bi namreč španskim sindikalnim pogajalcem zagrozilo, da bodo zaprli špansko izpostavo, če se bo stavka res zgodila. Trditev, zaradi katere naj bi sindikalisti med pogajanji prasnili v smeh, je glede na ogromen del posla, ki ga Ryanair opravi v Španiji, res smešna. Ponudnik deluje namreč na 13 letališčih v Španiji, dnevno pa tam opravi 830 letov.

Stavke pri Ryanairu stalnica

Pogostost stavk v Ryanairu prav tako narašča. Decembra lani so za en dan prekinili delo nemški piloti, v začetku tega leta pa je tri dni stavkalo portugalsko kabinsko osebje. Irski piloti so stavkali že dvakrat ta mesec, delo pa so prekinili tudi danes. O še eni prekinitvi razmišljajo tudi nemški piloti.

Ryanair naj bi sicer pravočasno obvestil vse prizadete potnike. Po evropski zakonodaji pa jim mora tudi ponuditi nadomestni let ali vrniti denar.