Izključitev

Milan Brglez še ne ve, ali se bo pritožil

Mihael Korsika / Novice Svet24
24. 7. 2018, 19.55
Posodobljeno: 24. 7. 2018, 19.56
Deli članek:

Poslanec Milan Brglez je sicer že prejel sklep izvršnega odbora SMC o izključitvi iz stranke, a se rok za pritožbo še ni iztekel. O morebitni pritožbi se Brglez še odloča.

STA
Milan Brglez je formalno še član SMC.

Izvršni odbor SMC je pred slabim mesecem iz stranke izključil dotedanjega podpredsednika stranke in enega izmed ustanoviteljev SMC Milana Brgleza, ki trenutno preživlja dopust nekje na obali.

Do nadaljnjega ostaja član poslanske skupine. Glede njegovega delovanja v parlamentu se tako ni nič spremenilo, saj to po njegovih besedah poteka normalno, brez težav. »Le seznanjen nisem z napredkom v pogajanjih (koalicijskih, op. a.), ker je to strankarska zadeva, in ne zadeva poslanske skupine SMC. O tem se seznanim v pogovorih z drugimi poslanskimi skupinami v DZ,« je dejal Brglez.

Pritiskov ni

Ob tem je zagotovil, da znotraj SMC nanj ne vršijo pritiska, da bi vrnil poslanski mandat. »Trenutno vse svoje delo in ravnanja usmerjam v smer, ki bi lahko omogočila oblikovanje levosredinske koalicije. Interese države je treba postaviti pred parcialne interese posameznikov,« je še povedal in dodal, da pogajanja po njegovi oceni potekajo po pričakovanjih.

Po izključitvi so se v javnosti pojavile informacije, da bi lahko Brglez postal član kakšne druge parlamentarne stranke ali morda politično pot nadaljeval kot neodvisni poslanec, vendar sam pravi, da bo čas za razmislek o teh vprašanjih po tem, ko se bo vzpostavila nova vlada. »Sam sem državljane in državljanke (ter njihovo blaginjo) vedno postavljal v ospredje mojega delovanja. Če bi si najprej hotel izboriti kakšno funkcijo, bi se moral podvizati in prestopiti pred pogajanji o kadrovskem razrezu,« je pojasnil.

STA
Prvak SMC Miro Cerar je lani zahteval odstop Milana Brgleza kot podpredsednika SMC.

O NLB glasoval proti

Državni zbor je na dosedanji štirih sejah opravil dve zakonodajni glasovanji. Brglez je sicer tako kot njegovi kolegi iz poslanske skupine SMC podprl dopolnitve zakona o zdravniški službi, medtem ko je kot edini član poslanske skupine nasprotoval sprejemu zakona o zaščiti NLB pred izvršbami na Hrvaškem. Meni namreč, da glede NLB izsiljujeta tako Evropska komisija kot uprava banke.