Bojazen je odveč

Ali nova tehnologija ogroža naše zdravje?

Polona Krušec / Novice Svet24
18. 7. 2018, 06.50
Deli članek:

Kdo ne želi hitrejšega, bolj učinkovitega interneta? Trenutno omrežno platformo, imenovano 4G (četrta generacija), bo kmalu nasledil 5G. Je nevaren? Ni!

Profimedia
Mobilna telefonija bo s prehodom na 5G veliko pridobila.

Osebni arhiv
Mag. Gregor Kos je zaskrbljen zaradi nove tehnologije.

Telekomunikacijski operaterji po svetu se pripravljajo na prehod na mobilno omrežje pete generacije ali 5G, kar je oznaka za novo brezžično mobilno omrežje, prek katerega bo uporabnik s telefonom, tablico ali osebnim računalnikom z ustrezno anteno dostopal do širokopasovnega interneta in uporabljal druge telekomunikacijske storitve.

Uvedba tehnologije 5G bo omogočila bistveno večje količine prenesenih podatkov, še višje hitrosti za končne uporabnike, boljšo odzivnost ter možnost varnega brezžičnega povezovanja bistveno večjega števila naprav.

Kaj je sporno

A javnost skrbi, ker ni povsem jasno, kakšna tveganja za človeka in okolje bo sevanje 5G-oddajnikov predstavljalo. Več povezanih Slovencev je tako izpostavilo, da je nekaj evropskih znanstvenikov in raziskovalcev podpisalo peticijo, ki svari pred nevarnostmi visokofrekvenčnega elektromagnetnega sevanja brezžične tehnologije 5G.

Magister znanosti politologije Gregor Kos, sicer sopredsednik stranke Za zdravo družbo, se je po tem, ko se je v Sloveniji začelo govoriti o testnem uvajanju tehnologije 5G, na to odzval s peticijo. »V naši stranki se zavedamo, da vplivi sevanja oddajnikov 5G na človeka in okolje še niso dokončno raziskani, zato si želimo neodvisnih študij, ki bi dale jasne odgovore o tem, kaj sevanje s tako visokimi frekvencami pomeni,« izpostavlja.

Naš sogovornik poudari, da ni proti razvoju tehnologije, podpira jo, vendar meni, da se v zvezi z implementacijo 5G nekaj ne dogaja prav. »Nagovarjam državljane, naj se informirajo o tehnologiji 5G in razmislijo, ali bodo podpisali peticijo proti uvedbi testiranja novega omrežja,« zaključi.

Dreamstime
Strokovnjak za sevanja pravi, da tehnologija 5G ni nevarna.

O časovnici

»Prve pilotne postavitve pričakujemo letos, verjetno pa bodo uporabniki tehnologijo 5G v pravem pomenu lahko izkusili nekje okoli leta 2020,« o realizaciji projekta pravi največji domači telekomunikacijski operater.

Ta izpostavlja, da je odgovorno umeščanje baznih postaj v prostor, tudi 5G, v skladu z zakonodajo in z vključevanjem najsodobnejših tehničnih rešitev, ki temeljijo na minimiziranju vplivov na okolje, zagotavlja varno uporabo mobilnih storitev.

Strokovnjak pravi …

Doc. dr. Peter Gajšek, direktor Inštituta za neionizirna sevanja (www.INIS.si), pravi, da je panika povsem odveč. »Prvi testi v Avstraliji so pokazali, da sevalne obremenitve iz naslova 5G v bližini baznih postaj predstavljajo 'le' del sevalnih obremenitev, ki smo jim izpostavljeni pri zdajšnjem 4G, kar pomeni, da bodo sevalne obremenitve pri 5G verjetno celo manjše ali enake kot pri 4G in 3G,« izpostavlja.

Doda, da bi se morali uporabniki mobilne telefonije bolj ukvarjati z vprašanjem, kakšno nevarnost povzroča sevanje mobilnih telefonov trenutnih generacij, katerih oddajne moči so še vedno relativno visoke, ne pa toliko baznih postaj oziroma njihovih anten. »Pa še nekaj;  premalo se zavedamo problematike drugih vrst sevanja, na primer Wi-Fi-routerjev, katerih gostota izjemno hitro narašča, saj jih ima že skoraj vsako gospodinjstvo. Meritve, ki jih je pred kratkim izvedel INIS, kažejo, da je v tipičnem naselju v Ljubljani samo na eni lokaciji prisotnih več kot 50 oddajnih Wi-Fi-točk (hot spotov). Jakosti sevanj in frekvence so namreč primerljive z novimi mikrocelicami pete generacije. To me bolj skrbi, saj nadzora nad tem preprosto ni,« izpostavi.