Raziskava

Kje ste varnejši pred sevanjem? V bližini bazne postaje ali s telefonom na ušesu?

Gregor Gruber
28. 6. 2018, 11.11
Posodobljeno: 28. 6. 2018, 11.12
Deli članek:

Čim večja je jakost signala, kar pomeni, da je bazna postaja blizu, tem manjša je potrebna oddajna moč mobilnega telefona med pogovorom.

Dreamstime
Mobilni telefon oddaja precej močnejše signale od domačega modema.
Meritve visokofrekvenčnih elektromagnetnih sevanj na širšem območju Slovenije so pokazale, da so sevalne obremenitve na vseh izmerjenih lokacijah nizke in precej pod mejnimi vrednostmi za I. območje varstva pred sevanji, ki jih določa Uredba o elektromagnetnem sevanju v naravnem in življenjskem okolju. Celotna raziskava: TUKAJ

Ko nekateri ljudje slišijo besedo sevanje, jih zajame tesnoba. Pomislijo na Černobil, rak, tumorje, mutacije, zgodnje filme Davida Cronenberga, pogosto so blizu teorije zarote. Zato že na začetku navedimo definicijo elektromagnetnega sevanja (EMS): »Sevanje je oblika energije, ki se kot elektromagnetno valovanje ali v obliki delcev širi skozi prostor in snov. Sevanje, ki ga določa frekvenca ter pripadajoča energija, je prisotno povsod v našem okolju ter človeka spremlja že ves čas njegovega razvoja.« Med drugim so tudi živa bitja vir sevanja. Ljudje pa se najbolj bojijo sevanja radioaktivnih snovi (ionizirajoče sevanje), ki pri majhnih dozah seveda ni nevarno, če pa presežejo določen prag, lahko škodljivo vplivajo na človeka (spremenijo sestavo molekule).

Toda na tem mestu bomo govorili o neionizirajočem sevanju - visokofrekvenčnem elektromagnetnem sevanju (VFEMS), brez katerega danes ne moremo živeti. VFEMS so namreč glavna informacijska žila, po kateri teče prenos zvoka, slike in podatkov. Med najbolj razširjene vire sodijo bazne postaje, radijski in televizijski oddajniki, WiFi dostopne točke in podobne naprave. Pod določenimi pogoji lahko sicer negativno vplivajo na naše zdravje, direktor Inštituta za neionizirna sevanja Peter Gajšek pa pojasnjuje, da raziskave kažejo, da razen telefonov, ki jih prislanjamo neposredno ob možgane, nimajo vpliva na zdravje.

Torej preskok k mobilnim telefonom. Najprej spet nekaj »strokovnih« besed. Mobilni telefoni so radijski oddajniki zelo majhnih moči, ki oddajajo in sprejemajo VFEMS v področju mikrovalov (med 800 in 2500 MHz). Za delovanje potrebujejo omrežje, bazne postaje, ki vzpostavljajo dvosmerno povezavo med mobilnim omrežjem in mobilnim telefonom. Ko je telefon prižgan, oddaja sevanje, ki pa je skoraj zanemarljivo. Največje je, ko telefon vzpostavlja zvezo. Za uporabnika je pomemben naslednji podatek: močnejši kot je signal, manjša je jakost sevanja in obratno. Gajšek zato svetuje, da telefonske pogovore opravljamo tam, kjer je jakost signala visoka. »S tem lahko sami precej naredimo za zmanjšanje izpostavljenosti sevanjem,« opozarja Gajšek. Skeptiki bodo v nejeveri zaklicali, 'svetuje nam, da smo čim bližje bazne postaje, ki pa je tudi vir sevanja'. Gajšek jim odgovarja: »Ne bojte se anten!« Sevanje bazne postaje je zelo omejeno in ne presega nekaj odstotkov mejne vrednosti. Gajšek postreže s svežimi podatki.

Profimedia
Sevalne obremenitve neposredno (do enega metra) pred bazno postajo na višini anten lahko presegajo mejne vrednosti, na človeku dostopnih mestih pa so daleč pod dopustnimi mejnimi vrednostmi.

V okviru konference BioEM2018, ki jo organizirata Inštitut za neionizirna sevanja in ljubljanska Fakulteta za elektrotehniko, poteka v Portorožu od 25. do 29. junija v svetovnem merilu največja konferenca s področja bioelektromagnetike. Predstavljajo vplive električnih in magnetnih polj na zdravje – tako škodljivih kot tudi koristnih.

Od januarja do julija 2017 je Inštitut za neionizirna sevanja izvedel 60 meritev po Sloveniji, pretežno v bližini baznih postaj mobilne telefonije in na človeku dostopnih lokacijah meter nad tlemi. Rezultati kažejo, da so sevalne obremenitve majhne in precej pod mejnimi vrednostmi za prvo območje varstva pred sevanji, ki jih določa uredba o elektromagnetnem sevanju v naravnem in življenjskem okolju. In Slovenija ima eno najstrožjih uredb v Evropi. Sevalna obremenitev lahko presega mejne vrednosti le tik pred bazno postajo v osi anten, na človeku dostopnih mestih pa je daleč pod dopustno mejo. Skratka, potrdilo se je prevladujoče znanstveno mnenje, da sevalna obremenitev, manjša od mejnih vrednosti priporočil Mednarodne komisije za varstvo pred neionizirnimi sevanji ICNIRP, ne pomeni zdravstvenega tveganja za otroke in odrasle.

Izjema so mobilni telefoni, katerih sevalna obremenitev ob klicanju bistveno presega sevalne obremenitve zaradi baznih postaj. Raziskave na tem področju so še potrebne, nekaj epidemioloških raziskav pa kaže na rahlo povečano tveganje za pojav raka na možganih pri intenzivnih uporabnikih mobilnih telefonov (deset let, več kot 30 minut na dan).

Panika ni potrebna. Novejši telefoni s tehnologijo UMTS in LTE sevajo petkrat do desetkrat manj od starejših (NMT, GSM). Za vsak primer pa lahko sevalno vrednost posameznega telefona preverimo na spletnih straneh proizvajalcev in pri neodvisnih organizacijah. Razlika v vrednostih med najslabšim in najboljšim mobilnikom je lahko tudi desetkratna.