Civilno služenje vojaškega roka

Mladi ne bodo več izbirali: S 16-leti v vojsko!

S.R.
28. 6. 2018, 09.58
Posodobljeno: 28. 6. 2018, 11.45
Deli članek:

Francoska vlada je predstavila načrt za ponovno oživitev civilnega služenja vojaškega roka, ki se ga bodo morali udeležiti vsi 16-letniki.

Profimedia
Postrojeni francoski vojaki.

Reuters
Macron je prvi francoski predsednik, ki ob polnoletnosti ni služil vojaškega roka, saj so to prakso opustili leta 1996.

Francoski predsednik Emmanuelle Macron je že med predvolilno kampanjo obljubljal, da bo ponovno uvedel civilno služenje vojaškega roka. Že leta 2017 se je zavezal, da bo vsem mladim omogočil »neposredno izkušnjo vojaškega življenja,« ter dejal, da bi ponovna uvedba civilnega služenja spodbujala občutek narodne enotnosti in socialne kohezije. Vendar strokovnjaki opozarjajo, da je včeraj predstavljeni načrt, ki ga bodo začeli testno izvajati leta 2019, zgolj bleda različica Macronove prvotne zamisli.

Univerzalne vojaške dolžnosti (Service National Universel), kot jo imenujejo, se bodo morali udeležiti vsi 16-letniki, tako fantje kot punce. Gre za enomesečno služenje vojaškega roka, ki bo osredotočeno predvsem na državljansko kulturo, vključevalo pa bo pedagoško delo, sodelovanje z dobrodelnimi organizacijami in tradicionalno vojaško usposabljanje s policijo, gasilci ali vojsko. Po opravljenem prvem mesecu bodo lahko služenje prostovoljno nadaljevali še nadaljnjih tri do dvanajst mesecev, ta del pa bo vključeval usposabljanje na področju obrambe in varnosti ali pa dodatno prostovoljno delo.

Francozi so se na predstavljen načrt odzvali z veliko mero skepse. Ena najpogostejših kritik je, da bi bil ta projekt za državo predrag, hkrati pa bi preobremenil francosko vojsko, ki je izredno obremenjena že zaradi protiterorističnih operacij na Bližnjem vzhodu in v Afriki ter nadzora nad domačimi džihadisti. Načrtu nasprotujejo tudi številne mladinske organizacije, ki menijo, da bi morali mladim omogočiti svobodo izbire