Napad sredi Ljubljane

»Kaj, če bi gospod brez strokovne pomoči umrl?«

Ž.K. / Novice Svet24
6. 7. 2018, 19.39
Posodobljeno: 6. 7. 2018, 19.40
Deli članek:

Prek facebooka se je razširil zapis o tem, kako naj bi znana zasebna zdravstvena ustanova odrekla pomoč moškemu, ki ga je prizadel epileptični napad.

Profimedia
Prisotni so nemudoma poklicali reševalce (fotografija je simbolična).

Včeraj se je prek spletnega omrežja Facebook razširil zapis o dogodku, ki je pretresel obiskovalce centra Ljubljane. Takole je zapisala ena od uporabnic facebooka:

Epilepsija

Večina napadov se zgodi nenadoma in brez opozorila, trajajo od nekaj sekund do nekaj minut in se sami zaključijo. Napad se lahko pojavi samostojno ali kot serija (zaporedje) napadov. Bolnik lahko izgubi zavest in se ne zaveda dogajanja okrog sebe ter je po napadu običajno zmeden. 

»Jamram nad zdravstvom, pa sem sama zdravstveni tehnik in me srce boli, ko izkušeni zdravniki/sestre zavrnejo pomoč osebi v stiski, četudi zgolj par metrov stran!!!!! Sedim v lokalu na Gregorčičevi v Ljubljani, ko kar naenkrat za sosednjo mizo starejši gospod dobi epileptični napad. Sliši se kričanje, zvija se na stolu, iz ust mu leze pena. Položili smo ga na tla in ga položili v  bočni položaj ... Med tem je natakarica tekla do medicinskega centra Barsos, ki je 5 m stran, da bi ponudili pomoč ... in odgovor? "Žal mi smo privat klinika in ne moremo pomagati"!? Nato še drugi šok ... Pridejo reševalci, gospod jih zagleda in začne počasi vstajati, brez ravnotežja in zmeden se odpravi stran. Reševalec meni ostro pribije, da ga naj kar sami lovimo. Ga pogledam in rečem: "A ne vidite, da je zmeden, da rabi pomoč, da ne more normalno dihati?" Medtem ko mu je drugi reševalec že meril pritisk, je prvi šele stopil do njega. Kaj, če bi gospoda zadela kap in ne bi bil zgolj epileptični napad in bi umrl brez strokovne pomoči? Bi zato odgovarjal tudi Barsos?«

Nad zapisom so bili presenečeni in šokirani v medicinskem centru Barsos. Odločno zavračajo kakršnokoli namigovanje, da bi ljudem v stiski zavrnili pomoč zgolj zato, ker so zasebna ustanova. Svoje videnje dogodka so predstavili takole:

Kako pomagati

Če oseba zaradi napada izgubi zavest in pade na tla, poskrbite, da se med napadom ne poškoduje. Umaknite nevarne predmete in ji podprite glavo z mehkim predmetom. Ko napad preneha, jo nežno položite v bočni položaj za nezavestnega. Ostanite z osebo tako dolgo, da si popolnoma opomore.

»Na vratih centra se je oglasila lepo oblečena gospa in umirjeno povedala, da ima v lokalu Living room nekdo neki napad, da je malo čuden in da so že poklicali rešilca. Sestra je odšla do zdravnika, ki je ravno obravnaval pacienta, in ga o tem obvestila. Če bi sestri in zdravniku kdorkoli omenil, da gre za epileptični napad (ali kak drug urgentni napad), ali opisal simptome, ki bi na to nakazovali, bi zdravnik takoj odšel pomagat. Ker pa se iz opisanega ni dalo sklepati, da gre za urgentno stanje, in ker je informacija vsebovala tudi to, da so bili reševalci že obveščeni, je bila ocena zdravnika, da svojega trenutnega pacienta obravnava naprej. Medicinska sestra je takoj po tem, ko je obvestila zdravnika, odšla ven pogledat, kakšno je stanje, vendar so bili tam že reševalci, ki so prišli v štirih minutah.«

O tem, katera zgodba drži, smo povprašali tudi zaposlene v lokalu, a na naša vprašanja do konca redakcije niso odgovorili. Center Barsos, kjer skrbijo za zdravje številnih premožnih in vplivnih Slovencev, je bil že večkrat v središču zanimanja javnosti. Pred leti zaradi afere ob izgubi življenja ustanovitelja centra Saše Baričeviča, nazadnje pa ob tem, ko je bil na mesto direktorja imenovan Simon Vrhunec, nekdanji razvpiti prvi mož kliničnega centra.

Bobo
Medicinski center Barsos je ena prvih zasebnih zdravstvenih ustanov pri nas.