Ameriška uvedba carin

Trgovinska vojna bi lahko znižala tudi standard v Sloveniji

T.L./STA
6. 7. 2018, 17.20
Posodobljeno: 6. 7. 2018, 17.31
Deli članek:

Tako ob uvedbi ameriških carin na del uvoza iz Kitajske in takojšnih protiukrepih Pekinga ocenjujejo na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS).

Profimedia
"Slovenci smo dobro izkoristili obdobje rasti svetovne trgovine in njena nižja rast ali celo preobrat bi lahko znižala družbeni standard tudi pri nas," so še navedli na GZS.

V morebitni polni trgovinski vojni med ZDA in Kitajsko ne bo zmagovalcev, so ocenili na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) ob današnji uvedbi ameriških carin na del uvoza iz Kitajske in takojšnih protiukrepih Pekinga. Padec globalne gospodarske rasti in škoda za svetovne trgovinske tokove bi lahko znižala tudi standard v Sloveniji.

Kakšen je verjeten scenarij

Analitiki GZS opozarjajo, da se trgovinska vojna krepi in bi lahko zajela še druge izdelke in druge države. Če so bili na zbornici še nedavno mnenja, da se trgovinski spori, do katerih je prišlo zaradi protekcionističnih ukrepov administracije ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ne bodo stopnjevali, zdaj niso več tega mnenja.

Kot so pojasnili na zbornici, je bolj verjeten scenarij, ko bosta obe gospodarski velesili izgubili, kot pa tisti, da bo ena pridobila na račun druge. "Svet lahko dejansko zapade v podobno stanje duha kot v 30. letih 20. stoletja, ki mu je sledila dolga gospodarska depresija," so posvarili.

Kaj nas uči zgodovina

Zgodovinske izkušnje po navedbah GZS kažejo, da bi se lahko svetovna gospodarska rast v primeru izbruha polne trgovinske vojne samo letos zmanjšala za četrt odstotka oz. okoli 180 milijard evrov, v naslednjem pa za pol odstotka oz. okoli 360 milijard evrov.

Poleg globalnih trgovinskih tokov in potrošnikov bodo po oceni zbornice zaradi negotovosti najbolj na udaru tudi investicije podjetij, še posebej na srednji in daljši rok. Dodaten negativni učinek bi se lahko zgodil zaradi večjega padca vrednosti delnic na svetovnih borzah.

Zaradi izvoza na zalogo sicer napovedi novih ameriških carin in protiukrepov Kitajske, EU, Kanade ter drugih velikih gospodarstev navidezno pospešujejo aktualno gospodarsko rast, a za ceno nižje v prihodnosti, so zatrdili na zbornici.

Še bolj kot ameriško in kitajsko gospodarstvo, na kateri naj bi bil učinek podoben kot na celotno globalno ekonomijo, bi negativne učinke po navedbah GZS lahko občutile druge azijske države, kot so Malezija, Singapur, Južna Koreja in Tajvan. Tam bi se lahko rast prihodnje leto znižala celo do 1,5 odstotne točke.

Negativni posredni učinek tudi za Slovenijo 

Vse to po opozorilih zbornice pomeni tudi manj povpraševanja po blagu iz Evrope, kar pomeni negativni posredni učinek tudi na slovensko gospodarstvo in potrošnike preko višjih cen končnega blaga, surovin in nižjega povpraševanja po slovenskih izvoznih izdelkih na sredini vrednostne verige. Ob tem Trump z dodatnimi carinami, recimo 20-odstotnih na uvoz avtomobilov, grozi tudi EU.

Trgovinske vojne tako po oceni GZS ogrožajo tudi dolgoročno gospodarsko rast Slovenije, saj je bila ta tudi po nedavni oceni nemške fundacije Bertelsmann ena od držav, ki so od poglabljanja globalizacije največ pridobile.

Na zbornici so spomnili, da slovensko gospodarstvo na tujih trgih ustvari že okoli 40 odstotkov celotne prodaje, zaradi vpetosti v globalne vrednostne verige pa je od osamosvojitve naprej vsak Slovenec na boljšem za okoli 25.000 evrov. "Slovenci smo torej dobro izkoristili obdobje rasti svetovne trgovine in njena nižja rast ali celo preobrat bi lahko znižala družbeni standard tudi pri nas," so še navedli na GZS.