Nevihte

FOTO in VIDEO: Huda ura: tako so ponoči udarjale strele

T.L.
4. 7. 2018, 09.12
Posodobljeno: 4. 7. 2018, 09.52
Deli članek:

Vreme je včeraj zvečer povzročilo kar nekaj težav: meteorne vode so poplavljale, udarjale so tudi strele.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Muhasto vreme je tudi včeraj v večernih urah povzročalo težave. Zaradi neviht in udarov strele so imeli gasilci kar nekaj dela, kot smo poročali že včeraj, pa so nevihte v več delih Slovenije povzročile nekaj težav

Portal Neurje.si poroča, da so ponoči v pasu od Goriške preko osrednje Slovenije, do Dolenjske in Posavja nastajale nove plohe in nevihte z nalivi in razelektritvami. Te so se združile v velik nevihtni sistem, ki je potoval naprej na Hrvaško, v smeri Siska. Del nevihtnega sistema je oplazil tudi Štajersko, Koroško in Prekmurje, kjer je ponekod prehodno močno deževalo.

Ljubljano je zajela nevihta okoli 21. ure. Uprava za zaščito in reševanje poroča, da je ob 21.14 manjša količina vode zalila garažo stanovanjske hiše v Stražarjevi ulici v Ljubljani, vodo pa so popivnali gasilci PGD Zadobrova. 

Ob 21.25 je zaradi močnega naliva in zamašenih obcestnih jaškov voda skozi teraso vdirala v gostinski lokal na Šmartinski cesti v Ljubljani. Posredovali so gasilci GB Ljubljana, ki so s potopno črpalko prečrpali okoli 10.000 litrov vode, jaškov pa niso mogli odmašiti. Ob 21.36 je strela udarila v ostrešje stanovanjskega objekta na Agrokombinatski cesti v Ljubljani ter zanetila manjši požar. Posredovali so gasilci GB Ljubljana in PGD Zalog - Spodnji Kašelj, ki so odkrili okoli 16 kvadratnih metrov ostrešja, pogasili nekaj manjših žarišč na leseni konstrukciji in električnih vodnikih ter streho prekrili nazaj. Večje škode ni bilo, poroča uprava za zaščito in reševanje.

Ob 21.25 so zaradi udara strele v dimnik stanovanjske hiše v Dragomlju v občini Domžale zagorele saje. Odkrilo je tudi nekaj strešnikov ob dimniku. Gasilci PGD Pšata - Dragomelj so pogasili goreče saje in pokrili streho.

Ob 21.59 je zaradi padavin meteorna voda zalila dovoza tovarne Hella Saturnus na Letališki cesti v Ljubljani. Vodo so izčrpali gasilci PGD Zadobrova.

Ob 23.53 je meteorna voda zalila jašek tovornega dvigala gostinskega lokala na Trgu osvobodilne fronte 6 v Ljubljani. Okoli tisoč litrov vode so izčrpali gasilci GB Ljubljana.

Ob 4.41 je zaradi tehnične napake na kanalizacijskem omrežju zalilo kletne prostore gostinskega lokala na Trgu osvobodilne fronte v Ljubljani. Posredovali so gasilci GB Ljubljana, ki so prečrpali okoli 4000 litrov kanalizacijske vode.

Ob 4.44 je v Spodnjih Dulah, občina Krško prišlo do udara strele v ostrešje stanovanjske hiše. Gasilci PGE Krško, PGD Gora in Veliki Trn so zavarovali kraj dogodka, objekt pregledali s termovizijsko kamero in zahtevali prisotnost dežurnega delavca Elektro Celje, ki je odklopil električno energijo. Do požara ni prišlo.

Gasilci so zgodaj zjutraj meteorne vode črpali še v Mariboru (ob 6.21 uri), Krškem (ob 5.02) in Brežicah (ob 5.42 uri).