Zanimivosti

Kulinarično doživetje na lastnem vrtu

Oglasno sporočilo
4. 7. 2018, 09.06
Posodobljeno: 4. 7. 2018, 14.36
Deli članek:

Je peka na žaru res tako enostavna kot se zdi na prvi pogled? Postanite masterchef lastnega piknik prostora in »obrnite« čevapčiče, ki vam ji bo zavidal tudi najbližji sosed.

Ustrezna temperatura žara

Verjetno ste tudi sami že dostikrat merili temperaturo žara z roko – to ste dvignili nekaj centimetrov nad žar ploščo in preverili, kako vroča je. Žar mojstri svetujejo, da jo zadržite nad ploščo in merite koliko sekund jo lahko držite ne da bi vas peklo. Pri večini jedi za kakovostno peko zadostuje plošča, ki ima med 180 in 200 stopinj, kar pomeni, da roko nad žarom lahko držimo približno pet sekund in ob tem ne čutimo, da bi nas preveč pekla.

Skrivnosti pravih mojstrov

Najboljši žar mojstri še pred peko pričnejo s čiščenjem žar plošče, saj morajo biti vse površine žara popolnoma čiste. V nasprotnem primeru se bodo ostanki hrane od prejšnjih pek prijeli na svežo hrano in tudi na rešetko. To pomeni, da bodo dobrote z žara imele neprijeten priokus in ves vaš trud bo zaman. Neprijetnemu prijemanju ostankov hrane se lahko izognemo tudi z namastitvijo plošče, ki jo ponavljamo tekom celotne peke.

Pomembna je tudi izbira mesa, saj naj bi meso slabše kakovosti zahtevalo daljši čas priprave, ta pa naj bi bila tudi precej bolj zahtevna. Masterchef 2016, Darko Klemen, svetuje temperiranje mesa na sobno temperaturo že pred samo peko, med peko pa poskrbimo, da ga na eni strani pečemo približno dve tretjini časa, drugi strani pa namenimo preostalo tretjino. Mesa prav tako ne smemo obračati prevečkrat - najboljši žar mojstri ga namreč obrnejo le enkrat! Po koncu peke ga odstavimo, da počiva in se umiri, na ta način pa ostane veliko bolj sočno.

Na katere pripomočke za peko prisegajo najboljši žar mojstri?

Vrhunski žar mojstri, med katerimi je tudi Masterchef 2016, Darko Klemen, prisegajo na visoko kakovostne Rosmarino Blacksmith's izdelke, s katerimi poskrbijo za popoln piknik in odlične dobrote z žara.

Izdelke lahko kupite tudi vi in to kar na vašem najbližjem Petrolu, z malo iznajdljivosti in truda pa si jih lahko zagotovite celo po še nižji ceni!

Med 26. marcem in 15. julijem boste namreč ob vsakem nakupu v višini 10 evrov prejeli 1 nalepko. Te shranjujte v zbirni kuponček in, ko se ta zapolni, ga predložite ob nakupu izdelka s pripadajočim popustom. Nakup je mogoče med 26. marcem in 29. julijem oz. do razprodaje zalog.