VPIS V SREDNJO ŠOLO

Zakaj nočejo postati cvetličarji ali zidarji?

J. A., Ž. K. / Novice Svet24
4. 7. 2018, 07.00
Posodobljeno: 4. 7. 2018, 07.44
Deli članek:

Kot kažejo podatki o vpisu, mladi Slovenci nekaterih poklicev ne marajo, čeprav zagotavljajo zaposlitev in celo štipendije.

J.A.
Zanimanja za tehnične poklice je vedno manj.

Prejšnji teden so srednje šole, ki so omejile vpis v prvi letnik, objavile rezultate prvega kroga izbirnega postopka, izbrani kandidati so se tudi že vpisali. Tisti, ki niso bili uspešni v prvem krogu, so se lahko prijavili v drugi krog izbirnega postopka, če so bili uspešni, pa se lahko do 5. julija vpišejo v izbrani program. Sicer se bodo lahko vpisali na šole, ki bodo še imele prosta mesta. Katere šole so to, bo znano 6. julija, vpis pa bo mogoč vse do zadnjega dne počitnic, 31. avgusta.

Več prostih mest kot dijakov

Srednje šole so za prihodnje šolsko leto prvotno razpisale kar 23.644 prostih mest, prijave za vpis pa je aprila oddalo zgolj 18.163 kandidatov. Zaradi majhnega zanimanja za vpis je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport na nekaterih programih obseg razpisanih mest zmanjšalo na 22.892, kar je še vedno bistveno več, kot je potencialnih kandidatov. Teh naj bi bilo po zadnjih objavljenih podatkih 18.175. To pomeni, da se bodo lahko vpisali vsi, vendar se nekateri zaradi premajhnega števila zbranih točk (štejejo ocene iz sedmega, osmega in devetega razreda, nacionalni preizkusi znanj, ponekod preizkus nadarjenosti oziroma športni dosežki) ne bodo mogli vpisati v želene programe.

STA
Zadnji dan vpisa bo 31. avgusta.

Tehnični poklici na udaru

A bolj kot podatek o programih, kjer je zanimanja preveč, skrb vzbuja podatek o programih, za katere zanimanja ni, povpraševanje po kadrih pa je veliko. Tako se nadaljuje trend zadnjih let, ko peša zanimanje za tehnične poklice. Ravnateljica Kmetijske šole Grm in biotehniške gimnazije Grm Novo mesto Vida Hlebec je povedala: »Delodajalci iščejo absolvente vseh programov: kmetijstva (kmetija, zadruga, samozaposlitve), slaščičarje, vrtnarje in cvetličarje.«

Sodelujejo z delodajalci

Direktor Šolskega centra Novo mesto Štefan David je povedal: »Gospodarstvo ima nekoliko več potreb po kadrih, kot je vpisanih dijakov v programe strojništva, gradbeništva in lesarstva. Na Šolskem centru Novo mesto sodelujemo s podjetji in podjetniki ter skupaj načrtujemo vpis v izobraževalne programe oziroma usklajujemo potrebe z vpisom. Veseli smo lahko, da se vpis v programe strojnega tehnika, lesarskega tehnika, gradbenega tehnika in mizarja povečuje.«

STA
Štipendije pogosto ostanejo nepodeljene.

1000 štipendij

Da bi spodbudili vpis v deficitarne programe, podjetja razpisujejo štipendije. Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije je sporočil, da je vloge za dodelitev štipendij za deficitarne poklice za šolsko leto 2018/2019 mogoče oddati do 20. septembra. Podelili bodo tisoč štipendij v višini sto evrov na mesec v celotnem obdobju izobraževanja.

Štipendijo lahko pridobijo dijaki prvih letnikov, ki so prvič vpisani v izobraževalne programe za pridobitev deficitarnega poklica iz nabora deficitarnih poklicev za šolsko leto 2018/2019 in bodo s tem pridobili višjo izobrazbo. Gre za poklice kamnosek, mehatronik operater, izdelovalec kovinskih konstrukcij, instalater strojnih instalacij, oblikovalec kovin – orodjar, elektrikar, avtokaroserist, pek, slaščičar, mesar, tapetnik, mizar, zidar, klepar – krovec, izvajalec suhomontažne gradnje, tesar, slikopleskar – črkoslikar, pečar, gozdar, dimnikar in steklar.

Prejemanje štipendije za deficitarne poklice ne vpliva na višino otroškega dodatka in dohodnine, dijak lahko sočasno prejema tudi državno ali Zoisovo štipendijo. Ta štipendija ni združljiva s kadrovsko štipendijo. Če dijak ponavlja letnik oziroma ne izpolnjuje pogojev za napredovanje v višji letnik, lahko štipendijsko razmerje miruje, vendar ne več kot eno leto.

J.A.
Cvetličarjev je vedno manj.

Kadrovske štipendije

Kadrovske štipendije so v povprečju najvišje med vsemi vrstami štipendij, kljub temu pa jih veliko vsako leto ostane nepodeljenih. Prednost kadrovskih štipendij je v tem, da zagotavljajo takojšnjo prvo zaposlitev po končanem šolanju. Glede na štipendije, ki jih razpisujejo delodajalci, je razvidno, da je v Sloveniji največ povpraševanja po strojnih tehnikih (79 štipendij), oblikovalcih kovin oziroma orodjarjih (49 štipendij), elektrotehnikih (35 štipendij) ter mehatronikih (30 štipendij). Vsi podatki o razpisanih štipendijah so na voljo na spletni strani http://www.sklad-kadri.si/si/izmenjevalnica; poleg javnega štipendijskega sklada podatke o razpisanih štipendijah zbirajo lokalne razvojne agencije, nekatera podjetja pa razpise objavljajo v svojih internih glasilih.

Med podjetji, ki so razpisala največ kadrovskih štipendij za leto 2018/2019, izstopajo Slovenska industrija jekla (SIJ), družinsko podjetje Plevnik, d. o. o., z Dobrove in podjetje Livar iz Ivančne Gorice. Višina kadrovske štipendije ni predpisana, mora pa biti višja od državne.