Novi nalivi

VIDEO: Ujeti tajski dečki dobre volje, a čas se hitro izteka

B.K.
4. 7. 2018, 08.49
Posodobljeno: 4. 7. 2018, 12.25
Deli članek:

Na svežem videoposnetku so dečki in trener, ki jih je v jamo ujela poplava, vidno srečni, a reševalci opozarjajo, da je za reševanje na voljo le še malo časa.

Reuters
S takšnimi črpalkami iz jame črpajo vodo.

Na svežem posneteku je videti, da so vsi zelo dobre volje in srečni, ker so reševalci končno prišli do njih.

A 12 tajskih dečkov in njihov nogometni trener, ki so v jamo Tham Luang 23. junija ubežali pred monsunskim nalivom, nimajo več veliko časa, opozarjajo reševalci.

Za konec tedna so namreč napovedani novi nalivi. Ti so v monsunskem obdobju izjemno močni in dež bo najbrž jamo zalil do te mere, da reševanje ne bo mogoče še več mesecev.

Fantje so še vedno v veliki meri odrezani od sveta, saj jih do svobode loči več metrov vode. Reševalci, med katerimi sta tudi medicinska sestra in zdravnik, so jim sicer prinesli hrano in oblačila, a pot na prostost je samo ena – skozi vodo. Za to pa se morajo najprej naučiti potapljati.

Fantje namreč ne znajo plavati in čeprav jih reševalci učijo osnov potapljanja, se do sedaj ni še nihče opogumil in poskusil preplavati skoraj 2 kilometra dolgega poplavljenega kanala. A čas se izteka. “Reševalci morajo delati hitro, saj je v petek napovedana nova nevihta. Če začne znova deževati pa bo skoraj nemogoče [v jamo] poslati hrano ali biti v stiku s fanti,” je zaskrbljen koordinator tajskih reševalcev Ruengrit Changkwanyuen.

Reuters
Kontakta med dečki in njihovimi družinami jim še ni uspelo vzpostaviti.

Zveza s starši

Oblasti so javnost obvestile, da so fantje živi, zdravi in psihično stabilni. Vseeno pa bi radi čimprej vzpostavili stik med njimi in njihovimi starši. To zaenkrat še ni bilo mogoče, saj je počil vodoodporni telefon, ki so ga reševalci prinesli s sabo v jamo.

Guverner province Chiang Rai Narongsak Osatanakorn, je sicer prepričan, da bo reševanje uspešno.  “Popolnoma smo prepričani, da bodo na koncu vsi prišli ven, a ne vsi naenkrat. Najprej tisti, ki bodo pripravljeni prvi, nato pa še ostali.”

V reševalni akciji sicer sodeluje več kot 1000 reševalcev iz sedmih različnih držav.