Stroški

Potnega lista ali osebne izkaznice ni več! Kaj storiti?

Sašo Avramovič / Novice Svet24
20. 6. 2018, 07.49
Posodobljeno: 20. 6. 2018, 08.06
Deli članek:

Kaj storiti, če izgubimo ali nam ukradejo (v domovini ali tujini) potni list, osebno izkaznico, bančno kartico …?

STA
Ob odtujitvi potnega lista v tujini je izgubo oziroma krajo treba prijaviti policiji v tisti državi.

Na osebne dokumente (osebna izkaznica, potni list …) in denimo bančne kartice pazimo, kolikor se le da. A kaj hitro se zgodi, da katero izmed teh reči izgubimo, nam jo ukradejo v domovini ali pa v tujini. Kaj storiti v tem primeru in kakšen je postopek?

Na upravni enoti

Če smo potni list in osebno izkaznico izgubili, so nam ju ukradli ali ju pogrešamo, moramo to čim prej, najpozneje v osmih dneh, naznaniti na katerikoli upravni enoti v Sloveniji. Če se nam to zgodi v tujini, kamor se številni Slovenci odpravijo v poletnih mesecih, lahko izgubo ali krajo osebne izkaznice in potnega lista naznanimo najpozneje v 30 dneh na diplomatskem predstavništvu ali konzulatu Republike Slovenije v tujini (izdali nam bodo začasni potni list za vrnitev) ali pa v osmih dneh po vrnitvi v Slovenijo na upravni enoti. Tukaj dodajmo, da je ob odtujitvi osebnega dokumenta v tujini izgubo oziroma krajo treba prijaviti policiji v tisti državi. Ta dokument (potrdilo organa o odtujitvi osebnega dokumenta) služi kot podlaga za urejanje nadaljnjih postopkov pri slovenskih pristojnih organih.

Prioritetna izdelava

Kaj pa stroški? Nov dvaintridesetstranski potni list (skupaj z obema taksama in obrazcem), ki velja 10 let, stane 46,10 evra. Lahko se odločimo tudi za prioritetno izdajo – cena je 59,20 evra. Kaj pa če nam je potni list potekel in jutri odpotujemo v tujino? V tem primeru na katerikoli upravni enoti podamo vlogo za prioritetno izdelavo potnega lista, prevzamemo pa ga lahko istega dne na Upravni enoti Celje. Ob tem je treba dodati, da mora biti vloga podana najkasneje do 11. ure, na celjski upravni enoti pa lahko nato dokument prevzamemo med 12. in 13. uro. Kaj pa osebna izkaznica? Neprioritetna izdaja (veljavnost 10 let) stane 18,86 evra, prioritetna izdaja pa 28,46 evra.

Arhiv Novice Svet24
Če je kartica ukradena oziroma če jo izgubimo, moramo to takoj prijaviti.

Bančne kartice

Izgubo oziroma krajo bančne kartice moramo prijaviti, takoj ko jo pogrešimo. Prijavo lahko podamo prek telefona ali osebno v poslovalnici naše banke. Za preklic kartice v nekaterih bankah ne zaračunavajo stroška preklica. Pri nekaterih je v strošek blokacije kartice zajet tudi strošek izdelave nove kartice, nekatere banke pa za izdajo nove kartice obračunajo nadomestilo v skladu z vsakokrat veljavno tarifo banke. Po oddaji naročila imetnik kartico prejme v nekaj dneh, najkasneje pa približno v  7–11 delovnih dneh. Če v času, ko še nimamo nove kartice, želimo dvigovati denar s svojega bančnega računa, bomo morali osebno stopiti do ene izmed poslovalnic naše banke, za identifikacijo pa je potreben veljaven osebni dokument. Za konec dodajmo še, da nekatere banke svojim komitentom omogočajo zavarovanje ob zlorabi plačilnih kartic. V tem primeru poleg škode, ki je nastala zaradi kraje ali izgube kartice, banka krije komitentom tudi vse stroške, povezane s preklicem in izdajo nove kartice.