Legalizacija in regulacija

Kanada legalizirala konopljo

B.K.
20. 6. 2018, 08.14
Posodobljeno: 20. 6. 2018, 08.22
Deli članek:

Kanada je tako postala druga država na svetu, ki je popolnoma legalizirala konopljo. Prehitel jo je le Urugvaj.

Profimedia
Legalizacija s sabo prinese tudi regulacijo.

Torek je bil za Kanado zgodovinski dan. Senat je namreč potrdil predlog zakona o legalizaciji konoplje. Zakon mora sicer potrditi še angleška kraljica, kar naj bi se zgodilo do septembra.

Zakon je senat sprejel z 52 glasovi za in 29 proti, po njegovi dokončni potrditvi pa bodo odrasli Kanadčani lahko: kupovali konopljo in njene derivate, od pooblaščenih proizvajalcev; naročali konopljo po spletu, od trgovcev z licenco; doma gojili do 4 rastline konoplje in s sabo nosili do 30 gramov posušenih vršičkov rastline.

STA

Bo pa še vedno prepovedana prodaja užitnih živil, ki vsebujejo konopljo. Kanadska vlada sicer namerava sčasoma urediti tudi to področje.

“Naši otroci so predolgo prelahko dostopali do konoplje – kriminalci pa do profitov. Danes to spreminjamo. Naš načrt legalizacije in regulacije konoplje je bil sprejet v Senatu,” je po glasovanju tvitnil kanadski premier Justin Trudeau.

Reuters
Kanadski premier Justin Trudeau.

Po dokončnem sprejetju zakona bo Kanada druga država na svetu, ki je po celotnem ozemlju legalizirala uporabo konoplje. Prehitel jo je le Urugvaj, ki se je za ta korak odločil lani. V Združenih državah Amerike je legalizacijo podprlo devet zveznih držav, a Washington se ni odločil za federalno legalizacijo.