Neodgovorno

Ker bodo kupili novega psa, se bodo znebili starega

Polona Krušec / Novice Svet24
20. 6. 2018, 07.00
Deli članek:

Uporabniki družbenih omrežij zadnje čase spet pogosteje poročajo o žalostnih zgodbah – o neodgovornem ravnanju z domačimi živalmi. Tako so minule dni izpostavili najmanj dva konkretna primera in ju na glas obsojajo.

Profimedia
Hišni ljubljenčki potrebujejo precej naše pozornosti (fotografija je simbolična).
Nekateri obveze, ki jih prinese skrb za domačo žival, težje razumejo in izpolnjujejo. Nemalokrat se zgodi, da hišni ljubljenček »izvisi«.

Prvi se nanaša na družino iz Štajerske, ki je na eno izmed spletnih strani za posredovanje oglasov napisala, da prodaja kužka. »Podarimo oziroma za simbolično ceno prodamo dve leti in pol staro mešanko med nemškim in angleškim ovčarjem. Psička je vajena otrok in je zelo prijazna. Je cepljena, brez glist in sterilizirana. Oddajamo jo zaradi nakupa drugega psa,« se glasi vsebina oglasa. Drugi primer, ki je sprožil ogorčenje, pa je oglas Primorke, ki gre za več mesecev na potovanje in bi, ker svojega mešančka tačas nima kam dati v varstvo, tega prav tako prodala.

Obsojajo jih

Javnost, predvsem zaščitnike živali, je to tako razjezilo, da so oba oglasa delili na družbenih omrežjih in pozvali ljudi, naj pred nakupom ali posvojitvijo hišnega ljubljenčka res temeljito premislijo, ali so sposobni skrbeti zanj in sprejeti vse odgovornosti in dolžnosti, ki jih žival prinaša s seboj.

Svoje mnenje je v zvezi s primeroma za naš časnik podala tudi znana zagovornica in zaščitnica živali, sicer glasbenica, Jadranka Juras: »Na žalost je v zakonu žival opredeljena kot stvar in dejansko ima preveč ljudi tak odnos do živih čutečih bitij. Oddati psa, ker si boš omislil novega, je skregano s popolnoma vsako logiko razumevanja,« je kritična.

 Predlaga malo šolo

Bobo
Jadranka Juras je glasbenica in zaščitnica živali.

Facebook
Spletni oglas je močno razburil javnost.

»Rekla bi, da takim ljudem primanjkuje čustvene inteligence, in bi si želela, da nikoli in nikdar nimajo več nobene živali. Enako velja za ljudi, ki živali zalučajo prek praga, ko gredo na dopust, se živali naveličajo in tako dalje. Žival ni televizija ali avto! Rešitev vidim v tem, da bi morali ljudje, ki želijo živeti z živaljo, opraviti neko malo šolo, da jim postane jasno, kaj to v resnici pomeni. Ampak saj je podobno pri otrocih – vsak reproduktivno sposoben jih lahko ima, ne glede na stopnjo čustvene inteligence, odgovornosti in zavedanja, kaj to v resnici pomeni. Dolgoročno vidim edino rešitev v tem, da se nivo čustvene inteligence v družbi dvigne in da se da na njen razvoj bistveno večji poudarek tudi pri izobraževanju otrok. Kajti šolski sistem je v tem pogledu popolnoma podhranjen,« je svoje stališče izrazila Jurasova.

Kako se odločati

Na vprašanje, na kaj vse je treba pomisliti, preden si omislimo domačo žival, v imenu Društva za zaščito živali Ljubljana odgovarja Ena Kobentar: »Premisliti moramo, kakšne pogoje lahko ponudimo živali in kako se bo vključila v naše življenje. Zato temeljito razmislimo o svojem življenjskem slogu in navadah. Pomembni vprašanji sta tudi, koliko smo zdoma in kako pogosto potujemo. Vprašajmo se, ali bo na primer pes lahko šel z nami oziroma mu bomo lahko zagotovili varstvo, v katerem se bo dobro počutil,« poudarja. Še posebej opozori, da nas lahko presenetijo tudi zdravstvene ali vedenjske težave živali, in takrat bomo morali svoje življenje prilagoditi njihovemu reševanju.

Ljubljansko društvo za zaščito živali tudi poudarja, da je treba, ko razmišljamo o novem pasjem družinskem članu, znati dobro pogledati v prihodnost. »Moramo se vprašati, ali načrtujemo otroke, se bomo selili, zamenjali službo, več potovali. V vseh takšnih scenarijih je treba poiskati mesto za psa in mu zagotoviti vse, kar potrebuje za kakovostno življenje,« pravi Kobentarjeva.