Nemilosti

Kljub botrom so morali odgovarjati pred zakonom

M.V. / Novice Svet24
19. 6. 2018, 20.00
Deli članek:

Družina je osnovna enota človeške družbe, zato je kljub mnogoterim ideološkim, moralnim in pravnim varovalom težko preprečiti vpliv družinskih vezi pri vzpostavljanju in ohranjanju privilegijev.

Profimedia

Toda kljub kritju močnih omrežij se včasih zgodi, da sorodniki vplivnih politikov, gospodarstvenikov in celo kraljev pokleknejo pred obličjem pravde. Svak španskega kralja Inaki Urdangarin je začel prestajati skoraj šestletno zaporno kazen. Urdangarina je vrhovno sodišče obsodilo na pet let in 10 mesecev zapora, ker je prek svoje dobrodelne organizacije Noos, ki jo je upravljal v letih 2004–2006, poneveril dobrih šest milijonov evrov javnih sredstev. Sodili so tudi njegovi soprogi Cristini, ki pa je bila oproščena. Vendar pa je že samo sojenje močno škodilo njenemu ugledu, saj je bila prva članica ožje španske kraljeve družine, ki se je morala zagovarjati pred sodniki. Kako ranljive so družinske vezi v Sloveniji?

Šarčev bratranec je lump

Pred meseci je Marjan Šarec, takrat še kandidat za predsednika, za Novice Svet24 potrdil, da je v sorodu s 55-letnim Antonom Šarcem, ki »počne lumparije«. Gre za Marjanovega bratranca, ki je v zadnjih letih zaradi sodelovanja v hudodelskih združbah dvakrat stopil pred kranjske sodnike. Leta 2008 so mu sodili zaradi ropa, druga obtožnica pa ga bremeni tudi velike tatvine in združevanja v hudodelsko združbo. »Vem, da so se ukvarjali z avtomobili, on je pač vedno bil malce v zaporu in malce zunaj. Vsaka družina ima očitno kakšnega takega,« je takrat povedal Marjan Šarec. Anton Šarec je skupaj z Mitjo Kernom in tretjeobtoženim Andrejem S., ki je med policijsko preiskavo preminil zaradi domnevnega uživanja droge flakka, osumljen kraje avtomobilov višjega cenovnega razreda. Združbo je organiziral in vodil Kern, ki je bil tudi lastnik podjetja Pemet, d. o. o., prek katerega naj bi dele ukradenih avtomobilov vgrajeval v poškodovana in karambolirana vozila.

Žavbijev bratranec novačil teroriste

Iz Šarčevih krogov »štrli« še en primer. Podpredsednik stranke Igor Žavbi je namreč bratranec džihadista Roka Žavbija, ki je bil lani v Italiji obsojen na tri leta in štiri mesece zapora zaradi novačenja borcev za Isis. Kamniški podžupan je povedal, da z Rokom nista imela stikov že od otroštva. Rok Žavbi se je za odhod med islamiste odločil po nesrečni ljubezni in sklenitvi zakona z Bošnjakinjo.