ŠTUDENTSKA KORUPCIJA

Študentska funkcionarja prikrivala prometno nesrečo

Luka Tetičkovič / Novice Svet24
19. 6. 2018, 19.30
Posodobljeno: 20. 6. 2018, 08.05
Deli članek:

Nekdanji predsednik Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) Seit Demiri je karamboliral službeni avto. Aktualni predsednik pa je študentski organizaciji nato ves mesec lagal, da je avto star in le na servisu.

ŠOUP / STA
Glavna akterja, Nassim Djaba (levo) in Seit Demiri.

V jutranjih urah 23. februarja je pred izvozom za Postojno v smeri Kopra prišlo do prometne nesreče z materialno škodo. Vzrok za nesrečo je bila neprilagojena hitrost, so nam sporočili s Policijske uprave Koper.

Nič po sebi nenavadnega, če ne bi šlo za funkcionarja Študentske organizacije univerze na Primorskem (ŠOUP), po navedbah Seita Demirija, nekdanjega predsednika ŠOUP, ki je po preteku svojega političnega mandata napredoval na profesionalno delovno mesto strokovnega sodelavca za področje študijskih in obštudijskih dejavnosti pri ŠOUP.

Kršil člene treh dokumentov, odnesel jo je z opominom

Iz ŠOUP so na našo poizvedbo odgovorili, da so zaradi dogodka 23. marca vendarle sprožili disciplinski postopek in ugotovili, da je odgovoren zaposleni kršil člene pogodbe o zaposlitvi, ŠOUP-ovega pravilnika o uporabi službenega vozila ŠOUP in še predpise zakona o varnosti in zdravju pri delu. Kljub vrsti težkih očitkov je zaposleni 29. marca prejel le opomin. So mu pa naložili stroške za povrnitev materialne škode.

Kateri stroški so to bili in ali je vanje vključen strošek karamboliranega vozila, v svojem lakoničnem odgovoru niso sporočili. Po naših informacijah pa se je zaposleni spočetka zagovarjal, da zaradi dogodka ŠOUP ne bo imel dodatnih stroškov, nakar je Dars zahteval plačilo odškodnine, ki ga je zavarovalnica, domnevno zaradi navedenih nepravilnosti, terjala od ŠOUP.

Wikipedia
Karambola in totalke Citroena Berlinga, letnik 2009, cel mesec niso priznali. Lagali so, da je na servisu in da ga morajo menjati zaradi starosti. Fotografija je simbolična.

Roka roko umije
V nesreči, ki jo je zagrešil nekdanji predsednik ŠOUP Seit Demiri, je bila edina priča njegov nadzornik Gregor Gulič. Disciplinskega postopka niso sprožili takoj, saj je bil potni nalog izdan na aktualnega predsednika ŠOUP Nassima Djabo, ki je pred organizacijo ves mesec prikrival izgubo avtomobila. 

Vinjen ni bil, je pa vozil prehitro

Naši viri dodajajo, da je bil voznik avtomobila v času nesreče vinjen, vendar nam policisti tega niso potrdili. »Vzrok nesreče je bila neprilagojena hitrost, zaradi katere je voznik trčil v odbojno ograjo,« so sporočili s PU Koper. Prav ta poškodovana odbojna ograja je bil po vsej verjetnosti strošek, ki ga je od zavarovalnice terjal Dars, zavarovalnica pa ga je prevalila na ŠOUP.

Potni nalog izdan na Djabo, vozil Demiri

Od ŠOUP smo po nadaljnjih poizvedbah sicer izvedeli, da je bil potni nalog izdan, vendar ne na ime Seita Demirija, temveč na ime Nassima Djabe, aktualnega predsednika ŠOUP. Le-tega v avtomobilu sploh ni bilo, zdaj pa na ŠOUP presenetljivo pojasnjujejo, da niso seznanjeni »z razlogi, zakaj je vozilo dejansko vozila druga oseba, kot je bila navedena v potnem nalogu«.

Djaba je ves mesec prikrival karambol

Seveda nas je zanimalo, kako ŠOUP s temi razlogi ni seznanjena, če je bil nalog izdan prav na predsednika ŠOUP. Vendar Djaba za naše klice ni bil dosegljiv. Zgodba se ne konča tukaj. Iz dopisa Karin Kačič, generalni sekretarki ŠOUP, ki ga hranimo v uredništvu, pa je razvidno, da so se aktivisti ŠOUP v začetku marca spraševali, kje je službeni avtomobil in kako naj brez njega izvajajo projekte. Odgovora niso dobili, zato so Djabo o stanju avtomobila povprašali kar na seji predsedstva ŠOUP 16. marca. Djaba je tam poudaril, da »ni bilo nobene totalke in nesreče, avto menjamo, ker je že star in je slabo delal. Saj ste videli, kako je bil že cel popravljen«.

Smo pa po nekaj poskusih uspeli priklicati Demirija, ki pa nad našimi poizvedbami ni bil posebej navdušen, saj da kot zaposleni funkcionar ŠOUP ni »niti relativna niti absolutna javna osebnost«. Šele ko smo na podlagi njegovih odrezavih odgovorov vprašanje obrnili in ga vprašali, ali to torej pomeni, da avtomobila ni vozil on, je Demiri odgovoril, da tega nikoli ni rekel.

Roka roko umije

Zadeva pa je dosegla komične razsežnosti, ko smo ugotovili, da je bil edini drugi potnik v vozilu Gregor Gulič, ki se je torej o vsem dogajanju prepričal na lastne oči. Gulič je namreč poslanec Študentskega zbora ŠOUP, poleg tega pa kot predstavnik tega organa sedi v nadzornem svetu ŠOUP. Navedene kršitve Guliča očitno niso prepričale o tem, da bi kot nadzornik sprožil postopke tudi zoper Djabo. Kot smo zapisali višje, pa tudi Demiri zaradi incidenta ni izgubil službe, temveč so ga le okrcali in mu naložili plačilo dela stroškov. ŠOUP je medtem že kupila novo vozilo.