Ne dopustimo, da izgine

Pisanje z roko – veščina, ki jo opuščamo?

Katja Božič / Revija Zarja
9. 7. 2018, 07.00
Deli članek:

Marijano Jazbec, ki jo že od nekdaj zanimajo različne oblike pisnega sporazumevanja, med drugim je študirala grafologijo in forenzično preiskavo pisav, je pred časom osupnil podatek, da so v nekaterih ameriških šolah opustili učenje pisanih črk.

Jaka Koren

Bile naj bi zastarele in naj ne bi sodile v digitalno dobo. »Pisava vsakega človeka je izvirna, neponovljiva in je odraz njegove podzavesti. Pisanje z roko zagotavlja boljši spomin, dolgotrajnejšo pozornost in tudi kompleksnejše delovanje možganov,« pravi. Ker se ji zdi ozaveščanje o pomenu pisanja z roko izjemnega pomena, je lani ustanovila društvo Radi pišemo z roko, pred kratkim pa so se o tej pomembni temi razpisali tudi v prvi izdaji svojega časopisa.

Jaka Koren
Marijana jazbec je ustanovila društvo Pišemo z roko.

Marijano Jazbec je pisava že od nekdaj privlačila. »Ko sem pred leti vodila kadrovski oddelek v Mercatorju, me je vedno zanimalo, kakšni so naši kandidati v resnici, kaj se v njih dogaja. Ker sem vedela, da je pisava naša podzavestna aktivnost in da izraža določene osebnostne lastnosti, sem se odločila za dvoletni študij grafologije v Angliji.« Znanja je združila v svojem podjetju Grafologika, v njem se je ukvarjala z analizo kadrov in pisav, temu pa je dodala še forenzično preiskavo pisav. »Ljudje so pogosto iskali strokovno pomoč pri preiskavi pisav zaradi ponarejanja podpisov, anonimnih pisem in podobnega, zato sem zaključila še študij forenzične preiskave pisav pri Reedu Hayesu v ZDA, tam sem dobila tudi veliko izkušenj.« Ko pa je bila povabljena v mednarodni forum preiskovalcev pisav Vanguard2, se ji je odprl povsem nov pogled na pisanje z roko. Podatek, da v nekaterih ameriških šolah opuščajo učenje pisanih črk, jo je vznemiril. »In ko sem ta podatek preverjala v naših šolah, so učitelji potrdili, da tudi naši otroci vedno manj pišejo z roko.«

Strokovnjaki s tega področja opozarjajo na negativne posledice opuščanja pisanja z roko, še posebej pisanih črk. Izredna profesorica za področje razvojne psihologije na pedagoški fakulteti dr. Simona Tancig je za enega od časopisov poudarila, da so nevroznanstvene raziskave potrdile, da se pri pisanju z roko aktivirajo druga možganska omrežja, kot kadar tipkamo. Pisanje z roko vpliva na kognitivne procese, ki so vpleteni v učenje, reševanje problemov, pomnjenje. Priznani francoski kognitivni znanstvenik in nevroznanstvenik Stanislas Dehaene pa poudarja, da pisanje z roko prispeva tudi k učinkovitejšemu branju. »Če nekaj dni ne pišemo z roko, postane okorna, toga, takšna pa je tudi naša pisava. Več ko pišemo, bolj je pisava tekoča in ritmična. Pisanje z roko ni nekaj prirojenega, to je fina motorična spretnost, ki smo se je naučili in se razvija samo, če jo vadimo in pišemo. Sporočila, napisana z roko, so veliko bolj osebna in izražajo več spoštovanja ter naklonjenosti kot natipkana sporočila. Prav se mi zdi, da so čestitke, zahvale, pohvale in izrazi sožalja napisani z roko. S pisanjem sporočila z roko si za človeka vzamemo čas in mu namenimo posebno pozornost. In on to začuti. Če bi bila ponovno kadrovnica v kakšnem podjetju, bi od vseh kandidatov pričakovala, da vsaj spremni dopis napišejo z roko.« Iz pisave lahko razberemo čustva, razpoloženje, socialne značilnosti, človekovo samopodobo, samospoštovanje, organizacijske lastnosti, kako si človek postavlja cilje in podobne stvari. Včasih lahko iz nje razberemo tudi bolezni, kot sta parkinsonova in alzheimerjeva. V tujini je zelo razširjena tudi grafoterapija, s katero s spremembo pisave spreminjaš svoje osebnostne lastnosti. »Recimo, če nekdo piše majhne velike začetnice v pisani pisavi, lahko začne zavestno pisati večje, s čimer razvija samospoštovanje. Ker to vadi zavestno, o tem razmišlja, se namera uresničuje in postaja del njega. Z izdelavo osebnostnih profilov vedno želim človeku predstaviti njegove prednosti, na katerih je treba graditi. Vsak človek ima v sebi veliko dobrega in je prav, da razvija najboljše v sebi.«    

Pobude za pisanje z roko

»Futurologi veliko govorijo o tako imenovani čustveni industriji prihodnosti. Rutinirano delo bodo prevzeli roboti, nova delovna mesta pa bodo bolj povezana z ustvarjalnostjo, domišljijo, komuniciranjem, empatijo. Ker v to sfero spada tudi pisanje z roko, je prav, da se ohranja,« razmišlja Jazbečeva. Tako je pred dvema letoma v okviru svojega podjetja in Tedna vseživljenjskega učenja najprej organizirala dan, ki ga je poimenovala Radi pišemo z roko. Dober odziv učiteljev, učencev, dijakov, staršev in drugih udeležencev jo je spodbudil, da je idejo s somišljeniki razvijala naprej. Lani je tako najprej nastalo društvo Radi pišemo z roko, konec marca letos pa so organizirali že kar Teden pisanja z roko. »V projekt so se vključile šole, knjižnice, medgeneracijski centri. Bilo je več kot 9000 udeležencev. Podprli so nas ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, zavod za šolstvo in nekatera uspešna slovenska podjetja. Izvedli pa smo tudi raziskavo o odnosu do pisanja z roko.« Rezultati jim bodo v pomoč pri organiziranju aktivnosti, s katerimi bodo spodbujali pisanje z roko. Svoje dejavnosti, prizadevanja in pobude pa bodo podkrepili še s časopisom, ki bo izhajal dvakrat na leto – prva številka je luč sveta ugledala pred kratkim. V njej se je Marijana med drugim lotila analize pisav medijsko trenutno najodmevnejšega para princa Harryja in Meghan Markle, ki jo z njenim dovoljenjem tudi objavljamo.  

Analiza pisav princa Harryja in Meghan Markle: Dobro se dopolnjujeta!

Harry: Živeti hoče na svoj način! Pisava princa Harryja je preprosta, hitra, z velikimi razmiki med vrsticami in besedami, pokončnim naklonom, tekočimi povezavami, brez zank v spodnji in zgornji coni, z visokimi velikimi začetnicami, brez začetnih in končnih potez, s čistimi ovali. Njegov podpis sovpada s preostalim besedilom. Kot podpis uporablja ime, ki ga podčrta.

Harry se ne ukvarja veliko s svojim videzom, je preprost, preprosto tudi razmišlja. Lahko je introvertiran in ne pretirano samozavesten. Potrebuje čas in prostor zase. Ne išče pozornosti. Težko zaupa ljudem; je zadržan, občutljiv in selektiven. Večkrat se sprašuje, kaj je pomembno in kaj vredno. Nedokončane zanke v spodnji coni izražajo nerazčiščen odnos z materjo. A je z obema nogama realno na tleh. Njegove misli so jasne, organizirane. S tem ko v podpisu podčrta ime, daje vedeti, da hoče iti svojo pot, hoče živeti na svoj način! V komuniciranju je neposreden, ne uporablja veliko besed, da izrazi svojo misel.

Meghan: Ve, kaj hoče, in sledi svojim ciljem. V pisavi Meghan Markle je dominantna oblika. Njeno pisavo je težje analizirati, ker je stilska, kaligrafska, ni naravna, kot bi nosila masko. Pisava  je okrašena, z velikimi arkadami v zgornji coni, ki se obračajo v levo. Arkade so kot dežniki nad pisavo dodani kasneje, praviloma niso izvedeni v eni pisalni potezi. Pisava je v izrazitem desnem naklonu, črke so ozke, s primernim razmikom med vrsticami. Vse je natančno in na svojem mestu. Pisava je počasna. Podpis sovpada z besedilom.

Meghan je organizirana, ve, kaj hoče, in sledi svojim ciljem. Je močna, ambiciozna oseba, ki ima vgrajene veliko samozaščite. Arkadne poteze v zgornji coni, ki se vračajo nad besedami, simbolizirajo zaščito ega in željo po pozornosti. Lahko pa te arkade delujejo kot mavrica, optimistično. V zgornji coni so sanje, domišljija. Ko se človek nadzoruje, ostane malo prostora za spontanost in podzavestne vzgibe. Meghan ne želi delati napak. Njena pisava ima veliko nasprotij. Je usmerjena k ljudem, pa tudi malce plašna, negotova v svojem pojavljanju v javnosti. Ima močna čustva, a jih zelo nadzoruje. Ozka pisava in velike arkade kažejo po eni strani željo po zasebnosti, okrašena, »persona pisava« pa željo biti v središču pozornosti. Pozornosti bo imela več, kot je bo potrebovala. Lahko bo še naprej aktivistka; svoje ideje bo izražala javno; vse, kar bo povedala, bo slišano; o tem se bo svobodno odločala. Njen močni desni naklon izraža odprto, ekstrovertirano osebo in potrebo po izražanju čustev. Zanjo so pomembne lepe stvari. Želi biti popolna. Življenje jemlje resno; formalno, konzervativno obnašanje ji ni tuje.

Oba: velika želja po zasebnosti. Pisava se, odvisno od življenjskih izkušenj in razpoloženja, lahko spreminja.  Izraža, kdo ste v tem trenutku. Harry in Meghan živita pod mikroskopom, njuna želja po zasebnosti je vedno večja, kar izraža primer njunih zadnjih podpisov iz Belfasta. Njuna podpisa sta drugačna kot pred dvema letoma. Oba znata nadzorovati svoje vedenje, le na drugačen način, Harry bolj spontano od Meghan. Meghan bo pokazala več čustev kot Harry. Harry potrebuje več časa zase kakor Meghan in ne izraža želje po pozornosti, Meghan prav nasprotno. Uživala bo v soju luči. Gre za različni osebnosti, ki se lahko dobro dopolnjujeta. Razumevanje in spoštovanje drugačnosti bo vsekakor pogoj za lepo skupno življenje.

Več zanimivih vsebin si preberite v novi izdaji revije Zarja.