ZAPRAVLJANJE

Poletne razprodaje: Kupujte preudarno!

Tea Dečman / Novice Svet24
8. 7. 2018, 19.24
Posodobljeno: 8. 7. 2018, 19.27
Deli članek:

Strastno nakupovanje lahko preraste v pravo razvado, ki se je težko znebimo, tudi če smo na tesnem z denarjem. Kaj najraje nakupujemo in kako se zadržati?

Dreamstime
Prav je, da se sem in tja pocrkljamo s kakšnim posebnim nakupom.

Prvo pravilo pametnega zapravljanja je, da se izogibate impulzivnim nakupom. Ko se naslednjič zaljubite v nov par čevljev ali torbico, počakajte kak dan in prespite odločitev, ali jih res potrebujete. Če je naslednji dan želja še vedno velika, si jih privoščite, če pa je cena zelo visoka, si vzemite še kak dan več za premislek in morda namesto svojega predmeta poželenja kupite raje kaj bolj uporabnega, na primer robotski sesalnik ali novo vzmetnico, ki jo že dolgo potrebujete.

Ure in nakit

Prodajalec vam ni dolžan zamenjati izdelka, ki je brezhiben.

Nekateri imajo tudi impresivne zbirke ur in v to kategorijo se uvrščajo tudi moški. Med nakitom je dobro imeti nekaj kosov iz žlahtnih kovin, nato pa lahko svojo željo izživite s tako imenovano bižuterijo, ki je razmeroma poceni, a omogoča veliko kombiniranja, ne da bi za to zapravili celo premoženje. Vsekakor si je na potovanju bolje kupiti kak lep kos nakita, ki bo služil tudi za spomin, kot pa »nabiralec prahu« za polico, ki ne bo imel nobene uporabne vrednosti.

Kozmetika in perilo

V želji ugajati svojemu moškemu in seveda tudi sebi nekatere ženske pretiravajo s številom kosov perila in kozmetiko. To je seveda tudi precejšen finančni zalogaj. A na tem področju se prav tako lahko odločite za cenejše različice in pri tem pomislite še na okolje: lepe kose perila iz ekološkega bombaža lahko dobite za sprejemljivo ceno, in ker bodo trajali dlje, boste manj prispevali k obremenjevanju okolja, saj se tekstil razkraja kar nekaj desetletij. Tudi pri kozmetiki lahko marsikaj učinkovitega najdete kar v domačem hladilniku ali ekološki trgovini, namesto da zapravljate za drago kozmetiko iz sestavin, ki jih pridobivajo na etično sporne načine.

Kupljeno mi ni več všeč, kaj pa zdaj?

Razen če je možnost menjave kupljenega blaga ali vračila denarja prej obljubil. Če boste torej želeli kupljeni izdelek zamenjati, ker ste po nakupu ugotovili, da vam ni všeč ali ga ne potrebujete, bo le od dobre volje prodajalca odvisno, ali vam bo izdelek dejansko zamenjal ali vam zanj celo vrnil kupnino. Še posebej v času popustov in razprodaj prodajalci takšnim vračilom in menjavam niso naklonjeni. Malo drugače pa je pri vračilu blaga ob nakupu prek spleta, kataloga in podobno (torej takrat, ko se z izdelkom pred nakupom fizično ne moremo seznaniti). V teh primerih namreč velja, da lahko potrošnik v 14 dneh odstopi od pogodbe, pri čemer mu ni treba navajati razlogov za odstop, navaja zakon o varstvu potrošnikov. Seveda pa pri tem ne smemo izdelka, preden ga v zakonsko določenem roku vrnemo, neovirano uporabljati.