Delovno srečanje

O novi migracijski poti in zlorabi azilnih sistemov

J.P.
7. 6. 2018, 12.53
Posodobljeno: 7. 6. 2018, 17.05
Deli članek:

Situacija v eni državi vpliva na ostale, zato je medsebojno sodelovanje nujno, so se strinjali.

Ministrstvo za notranje zadeve
Po njihovih besedah je nujno migracije omejiti na smem začetku.

Včeraj je na Brdu pri Kranju potekalo srečanje generalnih direktorjev policij Zahodnega Balkana, Avstrije in Hrvaške. Delovno srečanje sklical in gostil generalni direktor slovenske policije Simon Velički.

Nova migracijska pot

Partnerji bodo preučili možnost izmenjave podatkov o prosilcih za mednarodno zaščito.

Udeleženci so se strinjali, "da je trend povečanja migracij in posledično slabšanja situacije v regiji v zadnjem obdobju vedno bolj opazen", so sporočili z ministrstva za notranje zadeve. In: „Dejstvo je, da se je odprla nova migracijska pot, ki poteka iz Grčije, prek Albanije, Črne gore, Bosne in Hercegovine, naprej na Hrvaško in Slovenijo.“ Tudi stara migracijska pot skozi Makedonijo, Srbijo ter naprej na Hrvaško in v Slovenijo je še aktivna – s tem, da se je del poti iz Srbije preusmeril v Bosno in Hercegovino. "To se odraža v povečanem številu nezakonitih prehodov državnih meja v vseh državah na tej poti, kar zahteva takojšnje in ustrezno odzivanje," so še sporočili z ministrstva.

Udeleženci so si bili enotni, da situacija v eni državi vpliva na ostale, zato je medsebojno sodelovanje nujno. "Rezultat je bil dogovor o stalni in odprti komunikaciji med policijami v regiji ter okrepljeno operativno sodelovanje, saj je izmenjava kakovostnih in pravočasnih podatkov ključna za učinkovito odzivanje na izzive, ki jih prinaša migracijska situacija," izrečeno povzema ministrstvo. Partnerji bodo preučili tudi možnost izmenjave podatkov o prosilcih za mednarodno zaščito. Po njihovih besedah je nujno migracije omejiti na smem začetku, torej ob vstopu migrantov v države regije, zato so se dogovorili o nadaljnji podpori najbolj obremenjenim državam. Strinjali so se tudi, da je izvajanje sporazumov o vračanju/ponovnem sprejemu zelo pomembno.

Govorili so tudi o zlorabi azilnih sistemov. "Slovenija je v ta namen predstavila koncept varne tretje države, ki bi lahko predstavljal eno od rešitev," so še zapisali na ministrstvu.