OBNOVA NA OBNOVO

Bo poleti udaril prometni infarkt?

Eva Milošič / Štajerski tednik
6. 6. 2018, 07.00
Deli članek:

Upravljavci cest Spodnjepodravcem in (predvsem tranzitnim) turistom vsako poletno turistično sezono postavijo kakšen nov izziv. Nas poleti čaka prometni infarkt?

E.M.
Dva odseka leskovške regionalke so že preplastili, dva še bodo.

Posamezni odseki na regionalni cesti Tržec–Zgornji Leskovec so v klavrnem stanju že dlje časa, v preteklih dveh turističnih sezonah so vozišče še dodatno poškodovale kolone vozil na poti na hrvaško morje. Na mejni prehod Leskovec so jih namreč v skladu s programom usmerjanja mednarodnih prometnih tokov proti Hrvaški usmerjali tako začasne prometne oznake kot policisti in redarji, je pa ta pot najprimernejša tudi za tiste turiste, ki se izogibajo plačilu vinjet.

C.G.

Obnovitveni vihar

Cestno podjetje Ptuj in Asfalti Ptuj bodo obnovili štiri odseke leskovške regionalke, skupno skoraj 3,8 kilometra. Izkazalo pa se je, da se bodo dela na leskovški regionalki časovno prekrivala z obnovo ptujskega mostu, gradnjo dveh krožišč na Mariborski cesti na Bregu, gradnjo druge etape podravske avtoceste, predvsem pa s poletno turistično sezono. Na vprašanje, zakaj z obnovo ceste ne morejo počakati do septembra oziroma konca turistične sezone, so na DRSI odgovorili z zagonetko: »Če ne bo prišlo do nepredvidenih okoliščin, bodo dela zaključena do konca julija 2018. Popolna zapora je predvidena samo od 28. maja do 2. junija. Za dokončanje del pa bo potrebna le še polovična prometna zapora.«

E.M.

Skrb vzbujajoče številke

Lani in predlani so pred poletno turistično sezono v Darsu v sodelovanju s policijo pripravili načrt upravljanja mednarodnega prometnega toka Šentilj–Gruškovje, da bi razbremenili gradbišče bodoče podravske avtoceste in tako preprečili daljše zastoje.

Tako zaradi oznak kot zaradi navigacije se je v času gradnje avtoceste prometni tok preusmeril predvsem na mejni prehod Zgornji Leskovec, kjer se je število potnikov v obe smeri med julijem 2015 (pred začetkom gradnje avtoceste) in julijem lani več kot podvojilo. Julija lani so na vseh 57 slovenskih kopenskih mejnih prehodih skupaj našteli 8,228.539 potnikov, skoraj petina (18,1 %) je prečkala mednarodni mejni prehod Gruškovje. Po številu potnikov Zgornji Leskovec seveda znatno zaostaja, vendar je pri tem treba upoštevati, da leskovški prehod ni mednaroden, temveč meddržaven.

V družbi Dars so pojasnili, da bodo načrt upravljanja mednarodnega prometa Šentilj–Gruškovje dokončali prav v teh dneh.