Dopusti in počitnice

Zavarovanje za tujino: Primerjava cen v zavarovalnicah

Sašo Avramovič / Novice Svet24
6. 6. 2018, 06.50
Deli članek:

Največ Slovencev v poletnih mesecih še vedno počitnikuje pri naših južnih sosedih. Koliko nas bo stalo turistično zavarovanje za dobra dva tedna?

Profimedia
Na dopustu lahko hitro pride do nezgode.

V času poletnih dopustov in počitnic (na primer za države Evropske unije) je evropska kartica zdravstvenega zavarovanja »obvezna oprema«, a vemo, da v veliko primerih ta kartica ni dovolj. Prav zaradi tega se vse več ljudi pred odhodom v tujino odloči skleniti turistično zavarovanje oziroma zdravstveno zavarovanje za tujino. Zbrali smo ponudbe zavarovalnic in primerjali cene.

Sava in Vzajemna

Evropska kartica

V državah EU, EGP in Švici se lahko z evropsko kartico uveljavljajo le nujne oziroma potrebne zdravstvene storitve pri zdravnikih in zdravstvenih ustanovah, ki so del javne, državne zdravstvene mreže.

Če se bomo na dopust na Hrvaško odpravili za 15 dni, je v Zavarovalnici Sava najcenejši paket A, za katerega bomo odšteli 16,48 evra. Kaj je v paket vključeno? Kriti so stroški zobozdravstvenega zdravljenja do 100 evrov in stroški bolnišničnega zdravljenja do 15.000 evrov. V paket so med drugim vključeni nujni prevoz do zdravstvene ustanove in premestitev zavarovanca med zdravljenjem ter prevoz zavarovanca v Slovenijo po končanem zdravljenju. V Vzajemni lahko posameznik, ki bo dopustoval na Hrvaškem, sklene tudi zavarovanje, ki ga nudijo v okviru paketa zavarovanj za Evropo. »Na voljo sta zavarovalni vsoti 25.000 in 50.000 evrov. V prvem primeru premija za 15 dni bivanja na Hrvaškem znaša 14,41 evra, v drugem pa 21,61 evra,« so nam sporočili iz Vzajemne. Oba paketa vsebujeta nujne zobozdravstvene storitve, storitve nujne medicinske pomoči tudi v zdravstvenih ustanovah, ki niso v javni zdravstveni mreži obiskane države, nujne zdravstvene prevoze do bolnišnice ali klinike v tujini ter nujno zdravljenje, prevoz v domovino …

Triglav in Adriatic

Ko govorimo o turističnem zavarovanju, so nam v Zavarovalnici Triglav na voljo trije paketi (A, B in C). Najcenejši je paket A, ki nas, če se na dopust odpravimo za 15 dni, stane 18,71 evra. Paket med drugim vključuje asistenčno storitev v tujini (v primeru bolezni ali nezgode zavarovanca), zavarovanje odgovornosti (krije škodo, ki jo zavarovanec povzroči tretjim osebam ali stvarem tretjih oseb), zavarovanje bolnišničnega dne v tujini … Triglav zdravstvena asistenca se tudi takoj vključi v postopek zdravljenja, tako da prevzame komunikacijo z zdravstvenimi ustanovami, zavarovancem in sorodniki ter tudi stroške, ki nastanejo v povezavi z zdravljenjem zavarovanca v tujini. V zavarovalnici Adriatic Slovenica nam je med drugim na voljo zavarovanje za tujino Tujina AS (kombinacija A, B in C). Najcenejši paket je za 15-dnevni oddih na voljo za 14,99 evra. Gre za zavarovalno vsoto oziroma kritje 25.000 evrov. Paket vsebuje tudi zdravljenje, nujne zobozdravstvene storitve do 100 evrov, prevoz do najbližje bolnišnice ali klinike in nazaj, prevoz v domovino ter zdravila in zdravniške pripomočke.