Državnozborske volitve

Kdo so največji »luzerji« volitev?

Matej Klarič
4. 6. 2018, 06.50
Posodobljeno: 4. 6. 2018, 08.34
Deli članek:

Medtem ko smo včeraj govorili o zmagovalcih volitev, so nekatere stranke, ki so imele smele načrte, ostale med velikimi poraženci volitev. Strank, ki so doživele neuspeh ne manjka...

Bobo
Marko Zidanšek se je po novem neuspehu Slovenske ljudske stranke že poslovil s predsedniškega mesta.

V državni zbor se tako ni uspelo vrniti Slovenski ljudski stranki, ki ima močno razvejano lokalno mrežo. Toda ta ji, ob nekarizmatičnemu in pred televizijskimi ekrani nespretnemu predsedniku stranke Marku Zidanšku, ni pomagala, da bi spet prestopila parlamentarni prag. Zato je že včeraj njen predsednik stranke, ki je bil prepričan, da se bodo vrnili v parlament odstopil.

STA
Karl Erjavec je dosegel najslabši rezultat odkar predseduje Desusu. Ostal pa bo tudi brez poslanskega sedeža.

Odpadla Dobovšek in Čuš

Štiriodstotni prag ni uspelo preseči niti stranki Dobra Država Bojana Dobovška, ki s svojimi nastopi ni uspel prepričati več kot 1,50 odstotka volivcev. Še nekaj manj glasov, 1,10 odstotka je dobil Andrej Čuš s svojo listo in Zelenimi Slovenije. Kljub temu, da obeh poslancev iz prejšnjega sklica ne bomo videli v parlamentu, pa bosta upravičena do financiranja iz državnega proračuna, kar bo strankama omogočalo, da tudi v prihodnje delujeta in krepita svojo vlogo.

Neuspeh Združene levice, Požarja in Bešić Loredana

Največji poraženci tokratnih volitev so tudi novi obrazi v novih strankah, saj nobena ni doživela uspeha. Med tistimi, ki jim ni uspelo prebiti enoodstotne meje za financiranje političnih strank, je tudi Lista novinarja Bojana Požarja, ki je sicer v kampanjo vstopil velikopotezno, na koncu pa ostal praznih rok. Dobil je zgolj 0,87 odstotkov glasov. Nekoliko manj je dobila tudi koalicija strank Združene levice – Demokratične stranke dela Franca Žnidaršiča in Sloge Janka Vebra. Z 0,58 odstotki sta stranki doživeli velik neuspeh. Tudi Kanglerjevi in Primčevi koaliciji po neuspešno vloženih kandidaturah ni uspelo priti v parlament. Svoje volivce sta zato že pred volitvami pozvala, da raje volijo Janševo stranko, toda kljub temu je njuna koalicija prejela 0,24 odstotkov glasov oziroma glasove skoraj 2000 volivcev. Tudi GibanjeSkupajNaprej Danijela Bešič Loredana ni uspelo osvojiti več od 0,47 odstotka glasov. Številne stranke, ki so želele vsaj preseči prag financiranja so tako ostale brez željenih finančnih sredstev. Kot kaže, sedanja zakonska ureditev financiranja vendarle ni nesmiselna. Glede na rezultate lahko tokratne volitve razumemo tudi kot volitve preščiščenja, kjer so iz pomembnejših političnih vlog odpadli številni, ki so se čutili poklicane za pomembne vloge.

Bobo
Mladi voditelj NSi Matej Tonin se je v kampanji prenaglil in zatrdil, da bo odstopil, če stranka ne bo podvojila mandatov. Ker mu to ni uspelo, je ponudil odstop.

Tonin ponudil odstop, Židan in Erjavec tega (še) nista storila

Tudi med strankami, ki so prešle parlamentarni prag lahko najdemo poražence volitev. Stranka SD je kljub boljšemu rezultatu kot na preteklih volitvah, pred nekaj meseci gotovo pričakovala več, saj se je želela potegovati za prvo mesto, ki pa je bilo ob vsebinsko ne ravno najboljših nastopih prvaka Dejana Židana in v marsičem ponesrečeni kampanji, za stranko povsem nedosegljivo.

mv
Alenki Bratušek ni uspelo priti v parlament, zato bo še toliko bolj želela prevzeti ministrski stolček v novi vladi.
Bratuškova je s premišljeno kampanjo, izdajo knjige, terenskim delom, zbiranjem podpisov za zvišanje odmernega odstotka za pokojnine in tem, da je bila edina ženska med moškimi protikandidati uspelo ponovno priti v parlament.

Cerarjeva stranka SMC se glede na pretekle volitve z rezultatom ne more ravno pohvaliti. Toda glede na vse napake in težave, ki jih je imela stranka, je njen rezultat za stranko pomenil uspeh. Razočarani so bili tudi v Novi Sloveniji, kjer so mislili, da bodo z mladim Matejem Toninom dosegli boljši rezultat. Toda njegove prenagljenein pretirano samozavestne izjave o tem, da bo odstopil, če ne bo podvojil rezultata s preteklih volitev, so ga prisilile v to, da je svetu stranke ponudil svoj odstop, ki pa verjetno ne bo sprejet. Zamenjava Ljudmile Novak, ki so jo v stranki izsilili nekateri, se je tako na volitvah pokazala kot vprašljiva.

Erjavčev najslabši rezultat

Med največje poražence pa gotovo sodi tudi stranka upokojencev Desus, ki je glede na pretekle volitve razpolovila število svojih sedežev. Pod vodstvom Karla Erjavca pa so dosegli tudi najslabši rezultat doslej. Erjavcu, ki je kandidiral v okraju, kjer enkrat že ni bil izvoljen, pa mu v njem tudi tokrat ni uspelo priti v parlament. Tam pa ne bo več tudi Petra Vilfana, ki je v stranko prestopil iz stranke Alenke Bratušek. Tudi slednji se, ni uspelo uvrstiti v parlament, čeprav je sama najbolj zaslužna za to, da se je tam spet znašla njena stranka.