Odzivi iz volilnih štabov

»Šarec bo zgolj z 12 odstotki težko mandatar«

Matej Klarič
3. 6. 2018, 20.21
Posodobljeno: 3. 6. 2018, 20.39
Deli članek:

Kako zadovoljni so z rezultati v političnih strankah? Preverili smo, kakšni so odzivi iz štabov političnih strank.

STA
Tudi Marjan Šarec bo težko oblikoval koalicijo.

V SD še upajo na nekoliko boljši rezultat

O vzdušju v štabu Socialnih demokratov smo se pogovarjali z novinarjem Reporterja Igorjem Kršinarjem, ki je dejal, da je pričakoval nekoliko več ljudi. V pogovorih z njim so člani stranke opozorili, da jim je tudi pred štirimi leti raziskava vzporednih volitev kazala manj, kot so dobili na koncu. Glede na majhne razlike je povsem mogoče, da bi bilo lahko tudi tokrat tako. Razočaranje v SD sicer ni tako veliko, kot bi bilo ob takšnem rezultatu še kakšen mesec nazaj. Stranka je namreč takrat ciljala na prvo mesto, vendar so njihove apetite ohladile javnomnenjske raziskave, ki so kazale približno takšen rezultat. "Mislim, da ima SD veliko perspektivo v bodoče," je dejal vodja poslanske skupine SD Matjaž Han in dodal: "Čestitam zmagovalcu, a na koncu bo treba sestaviti koalicijo".

STA
Pogovor na sedežu SD med Matjažom Hanom in Dejanom Židanom.

»V prihodnje bomo trikrat močnejši«

Razumljivo zadovoljni so v stranki Levica, kjer so glede na pretekle volitve še povečali svojo podporo in kot zaenkrat kaže dosegli cilj, ki ga je omenjal njihov koordinator Luka Mesec. Tako naj bi imeli v novi sestavi državnega zbora 10 glasov. Glede na to, da so mediji označili, da je v iztekajočem se mandatu vsak poslanec v Levici tehtal tri povprečne, "lahko v naslednjem mandatu pričakujete, da bomo trikrat močnejši, kot smo bili v zdajšnjem", je dejal Mesec. 

STA
Sedež NSi

V NSi zaenkrat zaviti v molk

V volilnem štabu Nove Slovenije se je vodstvo, ki ga na v sedežu stranke varuje varnostnik, nahaja nadstropje višje od ostalih, zavilo v molk. Novi predsednik Matej Tonin je pred volitvami namreč samozavestno izjavljal, da bo odstopil, če stranka ne podvoji števila poslancev in osvoji deset sedežev. Zaenkrat so daleč od tega, vendar je slišati, da nekateri v stranki še upajo, da Jelinčič ne bi prišel v parlament, kar bi jim lahko prineslo kakšen mandat več. Izjavo predsednika je tako pričakovati, ko bodo znani bolj točni rezultati. Glavni tajnik Robert Ilc pa je dejal, da so vznemirjeni in niso razočarani ter da verjame, da bodo končni rezultati še boljši. Glede preverjanja zaupanja v Tonina pa je dejal, da je potrebno počakati na končne rezultate. Tudi prvak SNS Zmago Jelinčič je sporočil, da bo izjave dajal šele po deseti uri zvečer. Njegova stranka namreč še vedno lahko ostane pred vrati parlamenta.

STA
Sedež Jelinčičeve stranke na njegovem domu, kjer stoji ta napis. Jelinčič očitno izjav ne bo dajal dokler ne bodo bolj rezultati volitev.

Zadovoljstvo v SMC 

Ni običajno, da parlamentarne stranke, ki iz 36 odstotkov glasov padejo na manj kot 10 odstotkov osvojenih glasov, izražajo zadovoljstvo z rezultatom. Toda v Cerarjevi SMC so glede na vse težave z rezultatom lahko zadovoljni. "V tem trenutku je težko dajati kakršnekoli komentarje o koaliciji, pomembno je, da smo dosegli dovolj visok rezultat, da smo v pogajalski skupini," je dejala po objavi rezultatov vidno zadovoljna evropska komisarka Violeta Bulc.

Bratuškova vstala od mrtvih 

Alenki Bratušek je očitno glede na rezultate vzporednih volitev uspel veliki met in je tudi tokrat uspela priti v parlament, čeprav se je to še nedolgo nazaj zdelo nemogoče.  "Kaže, da bomo cilj, to je več kot pet odstotkov glasov, dosegli," je dejala ob tem Bratuškova.Na vprašanje, kakšna koalicija bi bila za njih sprejemljiva, je odgovorila: "Zdravstvo, upokojenci, mladi ter Slovenija brez groženj in brez izključevanja je naš cilj in verjamem, da bo Slovenija dobila vlado, ki bo vse to lahko zelo dobro naredila."

Erjavec ne verjame rezultatom vzporednih volitev 

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je prepričan, da bo DeSUS na koncu imela bistveno boljši rezultat od petih odstotkov, kot ji ga napovedujejo rezultati vzporednih volitev, ki jih je izvedla Mediana. "Počakajmo, da bodo glasovi prešteti, boste videli, da bo še prišlo do sprememb," je dejal v prvem odzivu.

STA
Erjavec še vedno upa na boljši rezultat.

»Šarec bo zgolj z 12 odstotki težko mandatar«

Novinar Reporterja Nenad Glücks, ki se nahaja na sedežu Šarčeve stranke je dejal, da je tam veliko ljudi in da je vzdušje zelo veselo. Za stranko, ki je šele prvič kandidirala na državnozborskih volitvah je to za njih velik uspeh meni Glücks. Kot opozarja, pa bodo imeli težavo: »Z 12 odstotki bodo težko prevzeli vlado, saj nimajo dovolj trdne osnove za to. Za koalicijo pa bi potrebovali veliko enako močnih strank z različnimi interesi, ki niso dosti šibkejše od njih. Vlado bodo tudi težko sestavili z Levico.« Tako je zaenkrat težko napovedati kakšna bi lahko bila nova vlada in katere stranke jo bodo sestavljale. Vsekakor pa se lahko karte še nekoliko premešajo, ko bodo znani rezultati Državne volilne komisije.