Šarec?

En za drugim zavračajo Janšo, kdo bo sestavil vlado?

B.K.
3. 6. 2018, 20.33
Posodobljeno: 3. 6. 2018, 21.15
Deli članek:

Kaže, da bomo dobili najbolj razdrobljeno sestavo državnega zbora doslej. To bi se lahko izkazalo kot trd oreh za sestavo vlade.

Primož Lavre
Kdo bo sestavljal vlado?

Relativna zmagovalka bo, kot vse kaže Slovenska demokratska stranka Janeza Janše. A mandatarstvo bi utegnilo bolj ustrezati drugouvrščenemu Marjanu Šarcu. Stranke namreč ena za drugo zavračajo sodelovanje z SDS.

Šarec je po zaprtju volišč za RTV dejal, da v vlado z SDS ne gredo. Dodal je, da če SDS ne bo mogel sestaviti vlade, »potem je prav, da priložnost dobi drugi,« torej on.

STA
Janez Janša je zmagovalec, a za sestavo vlade bo moral napeti vse svoje politične spretnosti.

Vodja Levice Luka Mesec pa je dejal, da gredo samo v levo vlado. »Torej ne z SDS, ne vidimo skupnih točk z Nsi.«

Predsednik Desus Karl Erjavec pa opozarja, da do oblikovanja vlade morda sploh ne bo prišlo. »Lahko pride tudi do predčasnih volitev,« je dejal in dodal, da na vsak način ne bodo šli v koalicijo z Janševo SDS. »To je stranka, ki seje sovraštvo in strah. Tako da ne vidimo možnosti sodelovanja z Janšo. Pa tudi programsko. Stranka Desus se v tem ne vidi.«

STA
Marjan Šarec. Plača: 5956 evrov

Sodelovanje z SDS pa je zavrnila tudi Alenka Bratušek, ki je dejala, da morata dve veliki prioriteti naslednje vlade biti zdravstvo in pokojnine. »V koalicijski pogodbi, kjer bo Stranka Alenke Bratušek, bosta zapisani ti dve prioriteti.«

Po četrtini preštetih glasovnic kaže SDS 28 poslanskih mest, LMŠ 13, SD 10, SMC 9, Levica 8, Nsi 7, Desus 5, SAB 4 in SNS 4.

Za sestavo koalicije je potrebnih 46 poslancev. SDS, Nsi in SNS skupaj jih imajo le 39. Morebitna koalicija LMŠ, SD, SMC, Levice, Desus in SAB pa 49. Predsednik republike Borut Pahor je sicer že napovedal, da bo prvo možnost sestavljanja vlade podelil relativnemu zmagovalcu volitev, torej Janezu Janši.