Komentar po prvem nagovoru Janše

»Janša dal vedeti, da ne verjame, da mu bo uspelo sestaviti koalicijo«

Matej Klarič
3. 6. 2018, 21.38
Posodobljeno: 3. 6. 2018, 23.12
Deli članek:

Spravljivi Janša je v prvem in dolgem nagovoru k sodelovanju v vlado povabil vse parlamentarne stranke, vedoč da bo težko sestavil vladno koalicijo.

Primož Lavre
Janša je tokrat drugič v svoji petindvajsetletni vladavini slavil na državnozborskih volitvah.

Kot je dejal Janez Janša, ki je šele drugič postal zmagovalec volitev, čeprav je na čelu stranke že četrt stoletja, bodo na pogovor za sestavo vlade povabili vse. Pozval pa jih je naj s seboj prinesejo tudi progam.

Janša je sicer uvodoma izpostavil, da smo imeli pred štirimi leti na volitvah farso, ne pa volitve. S tem je mislil na to, da je moral v času volitev oditi v zapor. »Vse to, kar smo povedali v volilni kampanji ostaja naša zaveza tudi naprej. Odprti smo za sodelovanje, Slovenija potrebuje sodelovanje,« je dejal Janša in dodal, da nekaterim strici niso pustili sodelovati v vladah s SDS. »Žalosti me, da ni bilo narejenih primerjav med načini vladanja SDS in drugih. Samo SDS je v najtežjih časih reforme uskladila s socialnimi partnerji,« je še zatrdil Janša, ki je nekoliko pozabil na čase, ko so njegovim vladam na ulicah množično nasprotovali sindikati.

STA
K oblikovanju vlade je Janša pozval vse stranke

Kot ključne izzive je izpostavil potrebo po zdravstveni reformi in opozoril, da je po njegovo opešala slovenska moč v Evropi. »Ko pogledaš večerna poročila izgleda, kot da je Slovenija obkrožena s samimi sovražniki, namesto zavezniki. Določena vprašanja zahtevajo potrpljenje.«

Glede migracij je dejal, da zagovarjajo solidarnost, ne pa norosti. »Ko smo bili v vladi sredi devetdesetih let, smo vodili resor, ki je imelo na skrbi pomoč beguncem iz ozemlje bivše Jugoslavije. Skrbeli smo za 70 tisoč žensk in otrok, ki so bežali pred vojno in uničenjem,« je dejal. In dodal, da tako kritizirana madžarska vlada gradi bolnišnice v Siriji.

Vendar pa ni omenil, da ista vlada tudi preganja vse nevladne organizacije, ki pomagajo beguncem in jih celo z novim zakonom želi kriminalizirati oziroma spraviti v zapore.

Janša je obsodil tudi »poskuse blatenja SDS v tujini, ki ne škodujejo zgolj stranki, temveč tudi državi.«

Profesor in kolumnist Mladine Bernard Nežmah je za RTV Slovenija dejal, da je bil to govor nekoga, ki je zmagal zgolj numerično. Tudi Domen Kos, iz inštituta za Politični menedžment, je za isto televizijo dejal, da prekaljeni maček, kot je Janez Janša ve, da četudi je dobil dvakrat več poslancev kot druga lista, še vedno ni gotovo, da bo šel v vlado.

Gorazd Kovačič iz Filozofske fakultete pa je za nacionalko dejal, da je šlo na videz za predsedniški nagovor. »V prvem delu je govoril o preteklosti, v drugem delu pa je govoril v pogojniku, kaj bi bilo potrebno govoriti, ne pa v prihodnjiku. Dal je vedeti, da ne verjame, da mu bo uspelo sestaviti koalicijo. Nagovor je bil naložba za volitve čez štiri leta, ali pa že nekoliko prej.«