Zemlja golta hrib

Vlašičevi od grozečega plazu oddaljeni le še 25 metrov

Monika Levanič / Štajerski tednik
23. 5. 2018, 07.00
Deli članek:

Obsežen podor, ki so ga povzročila desetletja rudarjenja, golta zemljo in se z vso naglico vse bolj približuje hišam in vikendom.

M.L. / Štajerski tednik
Grozljiv pogled na obsežen plaz, ki je vse bližje Vlašičevih.

Obilnejše spomladansko deževje in odjuga sta obsežen plaz v Vičanskem Vrhu, ki ogroža nepremičnine in celo življenja, le še poglobila. Plazišče se je do najbližje hiše približalo že na manj kot 25 metrov. Vlašičevi, ki prebivata v njej, sta vse bolj obupani. »Zemlja se premika, sanacija pa ne. Vse je tiho in nikogar ni blizu,« potoži Jasna Vlašič, ki skupaj s hčerko živi v nenehnem strahu.

Ostalo pri idejni zasnovi

Čeprav je od sprožitve plazu, ki se vse bolj pogreza, minilo že več let, pa se prav veliko od takrat še ni zgodilo. Kot so nam pojasnili na Občini Ormož, so izdelali idejno zasnovo v vrednosti 24.000 evrov. Znano je, da omenjeni dokument, v katerem so prikazane rešitve za sanacijo plazu, le to ocenjuje na okoli 400.000 evrov.

Omenjena dokumentacija pa ne zadošča. »V Vičancih je narejena idejna zasnova. Zdaj je treba naročiti PGD-dokumentacijo. Prosili smo ministrstvo za okolje in prostor, oddelek za naravne ujme, da nam pove, kako naprej. Do tega trenutka nismo dobili odgovora. Predvsem je seveda osnovno vprašanje, kdo bo plačal nadaljnjo izdelavo projektov in potem izvedbo sanacije,« pove ormoški župan Alojz Sok.

Na ministrstvu ne morejo ničesar napovedati

Kljub lanskim obljubam, da naj bi še v letošnjem letu izvedli in tudi dokončali sanacijo, pa za zdaj še nič ne kaže, da bo res tako. Na naše vprašanje glede predvidenega začetka gradbenih del in financiranja so namreč na pristojnem ministrstvu na kratko odgovorili: »Ministrstvo za okolje in prostor je v letu 2017 občini Ormož sofinanciralo izdelavo idejnih zasnov za sanacijo plazu, slediti jim mora še projektna dokumentacija za izvedbo. Ta še ni izdelana, zato v tem trenutku ni mogoče še ničesar napovedati. Nadaljnje aktivnosti so tako odvisne od izdelane PZI-dokumentacije.«